Nyitókép: EPA

 

Az oltás második dózisa után erősebben jelentkeztek a mellékhatások az izraeli oltottaknál – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

 

 „Két napig nem volt könnyű a második oltás után, de legalább tudom, hogy nem placebót kaptam”

 

– nyilatkozta a lapnak a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagának második dózisával egy hete beoltott Itáj Gal nevű orvos, akinél 38,1 fokos láz, fejfájás, és fáradtság jelentkezett az oltás után, mert a szervezete erőteljes ellenanyag-gyártásba fogott a vakcina hatására, ami a kívánatos reakció az esetleges mellékhatások ellenére.

 hirdetes_300x300  

 

Az újság több mint kétmillió oltás beadása után összefoglalta a második adag után gyakrabban megfigyelt, nem kívánt, de általában enyhe tüneteket. A mellékhatást mutató esetek 24 százalékában fáradtságot, 20 százalékában fejfájást, 17 százalékában szédülést, 9 százalékában lázat, 5 százalékában izomfájdalmat, 4 százalékában hányingert, és 3,7 százalékában borzongást és hidegrázást figyeltek meg.

 

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a csaknem 2 millió beoltottból körülbelül 15, súlyos alapbetegségben szenvedő ember igényelt kórházi kezelést az oltás után, s a vizsgálat megállapította, hogy a kórházba kerülésüket többnyire alapbetegségük, nem pedig az oltás okozta.

 

Az oltottak között 92 esetben jelentek meg különböző neurológiai tünetek, köztük rövid időn belül elmúló arcidegzsába, a szájban fémes vagy keserű íz és egyéb, még vizsgálandó reakciók.

 

Gyakoribbak voltak a helyi tünetek: fájdalom, bőrpír és duzzanat az oltás helyén, a kar ideiglenes mozgáskorlátozottsága, helyi elszíneződés, a nyirokcsomók duzzanata, kiütés vagy helyi gyulladás.

 

A vakcinák után többen enyhe, orvosi beavatkozást nem igénylő általános gyengeségről, fejfájásról, szédülésről, izomfájdalmakról, émelygésről, hidegrázásról, ízületi fájdalomról, hasi fájdalomról, hasmenésről, gyors pulzusról, hőhullámokról és étvágytalanságról számoltak be.

 

A tünetek 47 százaléka általános volt, 34 százaléka helyi, 9 százaléka neurológiai, 7 százaléka allergiás reakció, 2 százalékát pedig az egyéb kategóriába sorolták. Az oltás helyén jelentkező tüneteknél 61 százalékban fájdalomról, 18 százalékban valamilyen helyi szimptómáról, 13 százalékban karfájásról, mozgáskorlátozásról, 38 százalékban a mirigyek megnagyobbodásáról, 1,3 százalékában kiütésről számoltak be.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.