Edina
  • HUF: 361.82
  • USD: 1.22
  • 5 °C
  • 12 °C
Külügyek

Teljes biztonsági készültségben van az USA mind az 50 állama Biden beiktatása miatt

Fegyveres zavargásokra számítanak Amerika-szerte

Nyitókép forrása: bbc.com
Az USA mind az 50 állama és Columbia körzet (DC) is készültségben van az esetleges hétvégi zavargások miatt. A nehéz, és sok vitát kiváltó elnökválasztáson győzedelmeskedő Joe Bidem demokrata jelöltet szerdán iktatják be. A nemzeti gárdát már Washingtonba irányították, hogy nehogy megismőtlődjön az Capitolium ostroma.

 

Az FBI republikánus szavazók esetleges fegyveres felvonulásaira figyelmeztette mind az ötven tagállamot.

 

Közben a leendő Biden-adminisztráció csapata már készíti azokat a terveket, amelyekkel állítólag „vissza akarják fordítani” Trump „elhibázott politikáját”. Többek között Biden visszavezetné az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezményhez, és főleg, hatályon kívül helyezné a muszlim országokkal szemben bevezetett beutazási tilalmakat – írja a BBC.com.

 

Mozgolódnak a militáns csoportok

 

Persze, a liberális porhintésen túl az érdemi, stratégiai kérdések még mindig nyitottak. Az USA továbbra is szankcionálni fogja a németek által támogatott Északi Áramlat 2 gázfolyosót, az Oroszországgal és főleg Kínával szembeni politikával sem nagyon várható változás. Sőt, Biden figyelmét nagyrészt a koronavírus-járvány belföldi terjedése fogja lekötni, hamarosan neki kell döntést hoznia és mérlegre tennie az emberéleteket és a gazdasági károkat.

 

A szerdai beiktatási ünnepség idejére a rendőrség valószínűleg Washington egész belvárosát lezárja, és a nemzeti gárda több ezer katonája őrzi majd a rendet az amerikai fővárosban.

 

Vasárnapra több amerikai militáns csoport is demonstrációra hirdetett, ám több szélsőjobboldali tömörülés inkább távolmaradásra szólította fel híveit, úgy vélik ugyanis, hogy a rendőrség csapdákat állíthat a tüntetőknek.

 

Maryland, Új-Mexikó és Utah államok kormányzói mind rendkívüli állapotot hirdettek ki az esetleges zavargások miatt. Kaliforniában, Pennsylvaniában, Michiganben, Virginiában, Washington államban és Wisconsinban mozgósították a nemzeti gárdát. Texasban szombattól a beiktatás végéig lezárja Dallast. A texasi közbiztonsági minisztérium szerint hírszerzésük „erőszakos szélsőséges” személyes „szervezett bűncselekmények elkövetésére” készülnek.

 

Forrongó indulatok

 

Bár a mainstream sajtó a történéseket kizárólag a Trump-párti szavazók viszonylatában tálalja, a teljes képhez hozzátartozik, hogy Amerika nagyon viharos évet tud maga mögött. A választásokon győzni akaró balliberális demokraták nem nagyon válogattak az eszközökben, és a George Floyd halálát követő zavargásokat is igyekeztek politikai szempontból meglovagolni. Közben a sajtó a végletekig részrehajló tudósításaival kiélezte ki a két szembenálló választótábor közötti ellentéteket.

 

Mivel Biden és Trump választási eredménye között nem volt meggyőző a távolság, ráadásul több olyan incidens is történt, ami kétségekre adott okot a szavazok számlálását illetően. Ezeket a kétségeket a győztesnek kikiáltott demokrata jelölt nem oszlatta el, a republikánus szavazók pedig képtelenek voltak beletörődni a vereségbe, amiért a liberális sajtó gyakorlatilag csőcseléknek bélyegezte őket.

 

Annyi biztos, hogy a politika és a mainstream sajtó okozta sebeket az emberek demokráciába vetet hitében egy ideig nem gyógyulnak be. A Biden beiktatása után is csak mérséklődhet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket