Nyitókép: novinyk.cz

 

A cseh kormány arra kéri a parlamenti képviselőket, hogy február 21-ig hosszabbítsák meg a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapotot. Ennek oka az úgynevezett brit vírusmutáció, melynek előfordulását immár Csehországban is megerősítették.

 

A Covid-19 elleni intézkedéseket szabályozó ötfokozatú PES járványügyi rendszer mutatója immár ötödik napja négyest mutat. A jelenleg érvényben levő intézkedések a legszigorúbb, ötödik fokozatra vonatkoznak. Jan Hamáček (ČSSD) miniszterelnök-helyettes szerint ennek így is kell maradnia, amíg a kórházakban nem javul a helyzet.

 

A cseh kormány ma jóváhagyta a papírboltok, valamint a gyermekruházati és cipőüzletek megnyitását. Ezenkívül egy nagykapacitású, naponta akár 10 ezer ember beoltására is alkalmas oltási központ létrehozásáról döntöttek Prágában. A 80 évnél idősebb polgároknak körülbelül fele már regisztráltatta magát a covid-19 elleni oltásra. A rendkívüli állapot, amely lehetővé teszi a covid-19 terjedése elleni intézkedések végrehajtását, jelenleg január 22-ig van érvényben.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány azt szeretné, ha a parlament további 30 nappal meghosszabbítaná a rendkívüli állapotot. A törvényhozás csütörtökön tárgyalhatja a javaslatot.

 

Hamáček miniszterelnök-helyettes, aki a központi válságstábot is vezeti, arra számít, hogy Csehországban egy ideig még a legmagasabb szinten marad a járványhelyzet. Újságíróknak ma azt mondta, hogy szerinte könnyítésre csak akkor lesz lehetőség, ha felszabadulnak a kórházi ágyak, és naponta 1000-2000 covid-19 eset alá esik a mutató. Vasárnap 2618 újabb beteg igényelt kórházi kezelést, ami idén az eddigi legalacsonyabb szám.

Vasárnap azonban a fertőzöttek számának növekedése mindig lényegesen alacsonyabb, mint más napokon.

 

Az iskolákban való távoktatásból a nappali oktatásba való visszatérésről a kormány egyelőre nem döntött

 

Pénteken megkezdték a 80 évesnél idősebb, nem a szociális intézményekben élő emberek regisztrálását a covid-19 elleni oltásokra. Egyelőre 170 ezer ilyen személy van már regisztrálva, közülük 55 ezren már időpontot is kaptak az oltásra.

 

Pénteken némi fennakadások voltak az online foglalási rendszerben, akadozott ugyanis a megerősítő SMS küldése. Olyan esetek is előfordultak, hogy az illető személy megkapta az időpontot, de az oltási központban nem tudtak róla.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!