Nyitókép forrása: CNBC.com

 

A német Kereszténydemokrata Unió nagy lépést tett a hétvégén az Angela Merkel által képviselt korszak lezárásához. Németországban szeptember 26-án lesznek országos választások, és ezzel a nappal véget is és Angela Merkel politikai karrierje – amely a 2015-ös migránsválságkor megpecsételődött.

 

A CDU új elnöke Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke lett. A kereszténydemokraták megint egy álkonzervatív centristát tettek meg pártelnöknek, ami azt jelenti, hogy két stratégia közül a baloldal felé húzót választották. Ha a konzervatívabb Friedrich Merz győzött volna a pártelnök-választáson, akkor valószínűleg jobboldali politikával megpróbálták volna visszahódítani a CDU-tól elpártoló, és az szélsőséges AfD-nél vigasztalódó választókat.

 

Ehelyett Laschettel lényegében teljesítették a Zöldekkel való leendő kormányalakítás egyik feltételét. Hogy ki lesz Merkel utódja, egyelőre még nagyon bizonytalan.

 

 hirdetes_300x300  
Söder a favorit?

 

A legtöbben Markus Södert, a bajor tartományi miniszterelnököt emlegetik, aki viszont még nem erősítette meg, hogy ténylegesen indulni akarna a posztért. Ugyanakkor Södert a nagy többség szimpatizál vele. A legutóbbi felmérésen 44 százalék vélte őt alkalmasnak a posztra, míg Armin Laschetről csak 12,1 százalék mondja ugyanezt. A harmadik feldobott név Jens Spahn, aki viszont egészségügyi miniszterként eleve hátránnyal indul, ami a közvélemény-kutatásban 8,78 százalékos támogatottságban testesült meg.

 

Laschetnek egyelőre még nem kell temetnie ambícióit, van elég ideje, hogy versenyre keljen Söderrel a kancellárjelölti posztért. Feltéve, hogy meg tudja cáfolni a CDU-tagság azon álláspontját, hogy a pártnak több esélye van vele, mint Söderrel. Javára szóljon, hogy Söder a CDU bajor testvérpártjának (CSU) tagja, márpedig a CSU a második világháború óta csak két alkalommal állított kancellárjelöltet, de egyszer sem lettek befutók.

 

A CDU kancellárjelöltjéről márciusban fognak dönteni, miután több fontos regionális választás is lezajlik Németországban. Valószínűleg a Rajna-vidéki és a Baden-Württemberg tartományi eredmények döntenek majd. A regionális választásokon mutathatja meg ugyanis Laschet, hogy milyen előnyt tud biztosítani élesben a CDU-nak.

 

Körkép.sk, CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!