Nyitókép forrása: politico.eu

 

Szlovákiában február elejére enyhítésekkel készülnek, Csehországban is hétfőn este jelentették be a várható enyhítéseket. Nyugaton egyelőre még óvatosan nyilatkoznak, tény azonban, hogy a cseheknél és Szlovákiánál is jobban teljesítenek járványmutatók alapján. Csakhogy itt van Európa nyakán brit mutáció, amely agresszívabban terjed, és amely ismét eláraszthatja a kórházakat. Mutatjuk, mi az aktuális nyugati járványhelyzet.

 

Írországban, amely egykor a járvány elleni küzdelem egyik mintapéldája volt, ma az új esetek meredeke emelkedésbe kezdtek, amiért a hatóságok az ünnepek idejére engedélyezett enyhítéseket teszik felelőssé. Az elmúlt egy-két napban mintha megtorpant volna a fertőzés, de a kórházakra nehezedő nyomás és a halálos áldozatok száma tovább nő.

 

Franciaországban az elmúlt héten naponta 18 ezernél több új fertőzöttet, azonosítottak. A francia kormány ezért kénytelen volt az országos kijárási tilalom kezdetét este 18:00-ra előrehozni. Szigorították a beutazás feltételeit. A franciáknak is van okuk aggódni a brit koronavírustörzs miatt: naponta 200-300 ilyen esetet jelentenek, ami elenyészőnek tűnhet a 18 ezerhez képest, de ez a vírusvariáns gyorsabban és többeket fertőz meg.

 

 hirdetes_810x300  

Spanyolország ősszel még Európa legrosszabb számait mutatta, sokat sajnos nem javult a helyzet. Százezer főre vetítve 575 fertőzött jut, ami az előző heti értékhez képest 60 százalékos ugrás. A spanyol szakértők szerint a karácsonyi enyhítések és az emberek fegyelmének lanyhulása egyaránt szerepet játszik az esetszám emelkedésében. Ez vigasznak kevés, Spanyolország jelenleg egy harmadik hullámot kockáztat.

 

A brit koronavírus variánssal kapcsolatban az angol kutatók arra figyelmeztetik az országvezetőket, hogy ne becsüljék alá a variáns képességeit. Könnyen előfordulhat, hogy ez az agresszívabban terjedő variáns szétterjed egész Európában, sőt az egész világon. Jeremy Rossman a Kenti Egyetem professzorát idézve a Politico azt írja, hogy azokban az országokban, ahol még alacsony a brit variáns okozta esete száma, hamarosan rosszabbra fordul majd a helyzet.

 

A legtöbben a vakcinákban reménykednek, csakhogy a Pfizer épp most vágta vissza a szállítmányait, mivel a hatalmas megrendelések miatt kénytelen bővíteni az üzemét. Vakcinából nincs elég, a logisztika igényes, és minden országban bizonyos prioritások mentén haladnak. Még a legoptimistábbak szerint is leghamarabb tavasszal kezdődhet meg a széles néprétegek általános vakcinázása, de az oltásnak is idő kell, amíg kifejti hatását, így leghamarabb nyárra mutathatja meg magát érdemben.

 

Európa legsúlyosabb helyzetben lévő országa valószínűleg Nagy-Britannia, ahol nem csak a brit variáns, de a dél-afrikai és a brazil mutáció is megjelent már. London szigorú vesztegzár alatt van, a rendőrség keményen fellép a bliccelőkkel szemben. A briteknél egyébként van még egy aggasztó körülmény: hiába vakcinázzák gőzerővel a lakosságot, az esetszámok mégis meredeken emelkednek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!