Nyitókép forrása: thewest.com.au

 

Németország a legújabb olyan állam, ahol egyedi, eddig nem azonosított koronavírus mutációt fedeztek fel kórházi betegek körében.

 

A helyi média közlése szerint a bajorországi Garmisch-Partnkirchen városi kórházának 35 betegénél mutattak ki egy eddig ismeretlen változatot. Jelenleg a berlini Charité egyetemi kórházban vizsgálják a mintákat.

 

Az eddigi eredmények szerint a német vírusvarián eltér a brit és a dél-afrikai változattól is. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy esetleg okoz-e súlyosabb elfolyású betegséget, illetve hogy fertőzőképesebb vagy halálosabb lenne.

 

 hirdetes_300x300  

Az új mutációt egy nappal azután fedezték fel, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter amiatt panaszkodott, hogy a német laborok szekvenálási kapacitása nem elegendő a koronavírus mutációinak megfigyelésére.

 

Egyre fertőzőbb mutációk jelennek meg

 

A brit változatról úgy tartják, hogy 70 százalékkal fertőzőképesebb a második hullám eredeti variánsától, ami a jelenlei brit korlátozások között 30-50 százalékkal agresszívabb terjedést jelent. Ez a variáns azonban eddig nem mutatkozik halálosabbnak (arányaiban), és a betgség lefolyása sem súlyosabb, mint a korábbi változatoknál.

 

A dél-afrikai mutáció miatt jobban aggódnak. Egy friss kutatás szerint 50 százalékkal hatékonyabban fertőz. Ahogy Európában, úgy Dél-Afrikában is enyhén csökkent az esetszám, de nőtt a kórházi ellátásra szorulók száma.

 

A német tartományok miniszterelnökei épp kedden találkoznak Angela Merkel kancellárral, hogy eldöntsék, szigorítani vagy hosszabbítani fogják a Németországban érvényes lockdownt.

 

Németország is pengeélen táncol

 

A német Robert Koch Intézet adatai szerint kedden 11 369 új estet azonosítottak, az eddig megfertőződöttek száma meghaladja a kétmilliót, és 47 622 halálos áldozatról tudna a német hatóságok.

 

Merkel állítólag a múlt héten elejtett egy óvatos nyilatkozatot arról, hogy amennyiben nem sikerült megállítani a brit mutációt, akkor megtízszereződhet a napi esetszám. Épp ezért nem kizárt, hogy nyolc-tíz hétig fenntartják a kemény intézkedéseket.

 

Körkép.s, CNBC, ndtv.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!