Nyitókép: J. Scott Applewhite/The Associated Press

 

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

 

Clinton, Bush és Obama is megjelentek

 

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

 hirdetes_810x300  

 

Barack Obama és a felesége. Fotó: TASR/AP
Bill Clinton és a felesége. Fotó: TASR/AP
George Bush és a felesége. Fotó: TASR/AP

 

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

 

Fotó: TASR/AP
Fotó: TASR/AP

 

Biden: Ma a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük

 

„Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük” – mondta beiktatási beszédében Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

 

Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny – húzta alá a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva. A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség – tette hozzá.

 

Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem népünket, egyesítsem nemzetünket” – nyomatékosította Biden. Megígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, és ugyanolyan elszántsággal küzd azokért, akik nem támogatják, mint azokért, akik igen.

 

Egységre van szükség, hogy felvegyük a harcot az ellenségeinkkel: a dühvel, a keserűséggel, a gyűlölettel, a szélsőségességgel, a törvénytelenséggel, az erőszakkal, a betegséggel, a munkanélküliséggel és a reménytelenséggel” – hangoztatta.

 

Beszédében Biden kitért a koronavírus-járvány okozta nehézségekre is, és arra kérte a jelenlévőket, hogy mondjanak egy néma imát azért 400 ezer emberért, akik életüket vesztették a vírus okozta Covid-19 betegségben.

 

A nemzetközi közösségnek az elnök azt üzente: véget vet elődje – a republikánus párti Donald Trump – elszigetelődésre törekvő politikájának, és vezetése alatt Amerika újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve kivegye a részét a globális problémák megoldásából.

 

Helyreállítjuk a más nemzetekkel kötött szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira – ígérte beiktatási beszédében Joe Biden.

 

Amerika nem puszta erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével – tette hozzá. „Erős, megbízható partner leszünk a békében, a fejlődésben és a biztonságban” – mondta.

 

Fotó: TASR/AP
Fotó: TASR/AP
Fotó: SITA
Fotó: SITA

 

Beiktatták alelnöki hivatalába Kamala Harrist

 

Beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist is, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét.

 

Kamala Harris – a hagyományoktól eltérően – Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

 

MTI/M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!