Nyitókép: TASR/AP

 

A Dél-afrikai Köztársaságban azonosított vírusmutációnál „nagy az újbóli megfertőződés veszélye“, ezért a vakcina hatékonyságával kapcsolatos aggályok is egyre nagyobbak. Mindez abból az előzetes kutatási eredményből derült ki, amit szerdán került nyilvánosságra.

 

A tanulmány egyúttal arra is rámutat, hogy a koronavírus brit variánsát nagy valószínűséggel meg lehet állítani az oltással.

 

 hirdetes_400x285  

Az új tanulmányban a Dél-afrikai Köztársaság kutatói a helyi, 501Y.V2 névre keresztelt variánst vizsgálták, mégpedig azon páciensek vérplazmájának a segítségével, akik már kigyógyultak a COVID-19-ből.

 

A kutatók kiderítették, hogy az új variáns ellenálló az előző koronavírus-fertőzés során szerzett ellenanyaggal szemben, de egyúttal kihangsúlyozták, hogy az immunreakció más komponenseinek hatékonyságát is meg kell vizsgálniuk.

 

„A 501Y.V2-es variáns, ami a tüske (spike) protein kilenc mutációját tartalmazza, nagymértékben ellenálló azzal az ellenanyaggal szemben, amit az előző variánssal történő megfertőződés során szereztek az emberek“

 

– írták a kutatók a tanulmányban.

 

A vírusból kigyógyultak plazmája eddig nagy segítségnek bizonyult

 

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy azoknál az embereknél, akik már megfertőződtek a SARS-CoV-2 koronavírussal és valamilyen szintű immunitást alakítottak ki, fennáll a veszélye annak, hogy újrafertőződnek az 501Y.V2-es új variánssal.

 

A tudósok azt is hozzátették, hogy a meglévő vakcinák mellett ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a koronavírusból kigyógyult páciensek plazmájának felhasználását is, ami eddig a COVID-19 elleni gyógyszerként használtak fel.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!