Nyitókép forrása: bbc.com

 

A brit Egészségügyi Minisztérium berkeiből kiszivárgott információk szerint a kormány fontolóra veszi, hogy a koronavírusra pozitívan tesztelt angliai munkások 500 font (561 euró) anyagi kárpótlást kapnának az önkéntes karanténba vonulásért cserébe. A javaslat lényege, hogy csökkentsék a fertőzötteken a nyomást, az alacsonyjövedelmű alkalmazottak ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy hetekre karanténba kerüljenek.

 

A javaslat egyelőre még csak a felvetés stádiumában van, a kormány fontolóra veszi ugyan, de ellene szól, hogy egy mindenkire vonatkozó 500 eurós fizetés bevezetése 453 millió fontba (508 millió euróba) kerülne hetente.

 

Hasonló rendszer eddig is működött, de csak eseti jelleggel, pályázható támogatás formájában, ami a fenti költségeknek csak töredékébe került. Angliában tavaly szeptembertől kell karantént tartania a munkába járóknak is, a 500 fontos támogatást csak azok igényelhették, akiknek munkaköre nem tette lehetővé az otthoni munkavégzést.

 

 hirdetes_810x300  

A BBC közlése szerint a támogatásra benyújtott szűk 50 ezer pályázat háromnegyedét elutasították – vagyis a rendszer messze nem működik olyan hatékonysággal, mint az elvárható volna.

 

A mostani javaslat hátterében az is meghúzódhat, hogy a felmérések szerint Angliában a tüneteket produkáló fertőzöttek mindössze 18 százaléka tölti ki az előírt 10 napos karantént. Korábban a britek a karantén időszak csökkentésével próbálták fegyelemre bírni a lakosságot – sikertelenül.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!