Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 14 °C
Külügyek

Negyvenmillió védőoltást vásárol a szegényebb országoknak a WHO

A WHO főigazgatója szerint a „vakcinanacionalizmus katasztrofális morális bukás szélére sodorja a világot".

Nyitókép: usatoday.com

 

Megállapodott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Pfizer amerikai gyógyszergyárral arról, hogy az általa és a BioNTech német céggel közösen kidolgozott vakcinából 40 millió adagot vásáról, így a jövő hónapban a COVAX program keretében a kis és közepes jövedelmű országokban megkezdődhet a koronavírus elleni oltási kampány – jelentette be pénteken Genfben az ENSZ egészségügyi szervezete.

 

A WHO vezetésével a védőoltások méltányos elosztására létrehozott COVAX kezdeményezés keretében eddig több százmillió adag vakcinára kötöttek szerződést, de az oltások még nem kezdődtek meg. A Pfizer/BioNTech vakcina eddig az egyetlen vakcina, amelyet a WHO sürgősségi felhasználásra engedélyezett.

 

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója közölte, hogy a pénteken bejelentett 40 millió adagot “önköltségi áron”, nonprofit alapon értékesítik és az első negyedévben szállítják. Bourla szerint ez csak az első megállapodás, a COVAX részére további adagokat értékesíthetnek a jövőben.

 

Az eddig több mint 2 millió ember halálát okozó koronavírus elleni hatékony védőoltás megjelenése „fény az alagút végén”, azonban “nem önmagukban a vakcinák, hanem az oltás beadása segít véget vetni a világjárványnak” – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

 

Tedrosz hétfőn a koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette, és úgy vélekedett: a „vakcinanacionalizmus katasztrofális morális bukás szélére sodorja a világot”. Tedrosz szerint „jelentős kockázat” fenyegeti a vakcinák méltányos elosztására vonatkozó kilátásokat, ahogy a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezést is, amely a tervek szerint a következő hónaptól kezdi meg szétosztani az oltóanyagokat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket