Nyitókép forrása: bbc.com

 

Ismét összecsaptak a kínai és indiai katonák a múlt szerdán Sikkim északi részén, a Himalája vitatott felségterületnek számító vidékén. India hivatalos közlése szerint „kisebb incidensre” került sor, amit azonban „sikerült megoldani”.

 

A szóban forgó térség a világ lehosszabb vitatott határszakasza, azonban a rendkívül nehéz terepviszonyok miatt lehetetlen  katonailag ellenőrzés alatt tartani. A kínai és indiai csapatok legutóbbi, tavaly júniusban történt összecsapásában 20 indiai katona halt meg.

 

A mostani incidens során egy kínai katonai járőr megpróbált bejutni az indiai térfélre, az indiai katonák azonban „visszatérésre kényszerítették”.

 

 hirdetes_810x300  

A térségben a két ország közti feszültség továbbra is erős. Többek között azért, mert ezen a területen keresztül rohanta le Kína Indiát 1962-ben (igaz, nem területszerzési igény miatt, ezért a kínai hadsereg később ki is vonult az indiai területekről).

 

Az indiai tisztek egyetértenek kínai kollégájukkal abban, hogy az mostanihoz hasonló csetepaték elkerülhetetlenek, de a két ország párbeszédét fenn kell tartani, hogy ne legyenek súlyosabb incidensek.

 

A térség 3440 kilométer hosszú határszakasz teljesen képlékeny, lehetetlen meghúzni a pontos határvonalakat, erővel ellenőrzés alatt tartani pedig képtelenség. Például azért, mert a katonák ötödénél magassági betegség jelentkezik. A két ország megállapodása szerint fegyvert nem tarthatnak maguknál a katonák, így ha összecsapásra kerül sor, azt puszta ököllel vagy kövekkel vívják meg.

 

A Himalájában a háború is más – ahol az atomhatalmak kövekkel és vasrudakkal vívnak csatát

 

BBC.com, körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Himalája India Kína

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!