Nyitókép: Reuters

 

Pascal Soriot, az AstraZeneca társaság vezérigazgatója kedden kijelentette, hogy a vállalat nem adja el az Európai Unió által megrendelt vakcinákat azért, hogy plusz nyereségre tegyen szert. Soriot ezzel az EU vezetőinek a vakcinaellátás késése miatti dühére reagált.

 

A brit–svéd gyógyszergyár múlt héten tájékoztatott arról, hogy a csökkentett termelés miatt nem fogja tudni teljesíteni azokat a kötelezettségeket, amelyeket az EU-val kötött a vakcinabeszállítással kapcsolatban.

 

  hirdetes_300x300   

Soriot keddi nyilatkozata szerint az európai kormányok egyre idegesebbek és indulatosabbak, mert az oltási programjuk folyamatosan akadozik.

 

„A csapatunk egész héten napi 24 órában dolgozik, hogy kijavítsa a vakcinagyártás problémáinak nagy részét“

 

– mondta Soriot, majd hozzátette: nem veszem el az európaiaktól a vakcinát, és a nagyobb nyereség miatt nem is árulom máshol.

 

Az EU szerint az AstraZeneca azért csökkenti az európai szállítmányokat, hogy máshol magasabb áron értékesítsen

 

Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint a Oxford Egyetemmel már dolgoznak annak a vakcinának a kifejlesztésén, amelynek középpontjában kizárólag a fertőzőbb dél-afrikai vírusmutáció áll.

 

A vállalat tavalyi bejelentése szerint 400 millió vakcina leszállításában egyezett meg az EU-val.

 

„Amint megkapjuk az engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, az elkövetkezendő napokban azonnal küldünk legkevesebb hárommillió oltóanyagot Európába. A célunk az, hogy februárig 17 millió adag vakcinát szállítsunk le Európába“

 

– tette hozzá Soriot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!