Nyitókép forrása: bbc.com

 

A frankfurti bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a német Walter Lübcke migráció-párti CDU-s politikus merénylőjét, Stephan Ernst. A negyvenhét éves, szélsőjobboldali nézeteket valló Ernst 2019-ben gyilkolta a politikust, ez volt az első szélsőjobboldali indíttatású politikai gyilkosság a második világháború utáni Németországban.

 

Az ügymásodrendű vádlottja, egy Markus H-ként emlegetett férfi 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

 

Lübckét „prominens migrációt támogató” politikusként tartottak számon, aki teljes mellszélességgel kiállt Angela Merkel kancellár 2015-ös, a bevándorlókat lényegében meginvitáló politikai retorikája mellett.

 

 hirdetes_400x285  

Németországban utoljára az 1970-es években történt politikai gyilkosság, akkor a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg-frakció hajtott végre terrortámadásokat.

 

Ernst kétszer is megváltoztatta vallomását letartóztatása után. Először bevallotta, hogy ő lőtte le Lübckét. Néhány héttel később, miután ügyvédet cserélt, azt vallotta, hogy véletlenül sült el a fegyvere, mikor dulakodni kezdett a politikussal. Harmadjára azt mondta a rendőrségnek, hogy ő lőtt, de a helyszínen ott volt Markus H. is. Az ügyészek az első vallomás tartották hitelesnek.

 

Ernst leghamarabb 15 év múlva szabadulhat feltételesen és radikalizmus-ellenes programon kell majd részt vennie.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!