Nyitókép: Mark Carlson/TASR

 

A belga egészségügyi hivatalnokok csütörtökön ellenőrzést végeztek az AstraZeneca gyógyszerészeti vállalat telephelyén, ahol a koronavírus elleni vakcinákat gyártják.

 

Ann Eeckhout, a belga Gyógyszerek és Egészségügyi Termékek Szövetségi Ügynökségének szóvivője szerint a gyógyszergyár dél-belgiumi gyárában az Európai Bizottság kérésére végeztek ellenőrzést. A szóvivő szerint jelenleg a dokumentumokat és az adatokat elemzik.

 

 hirdetes_810x300  

Az EB szóvivője szerint az ellenőrzés eredményeit más tagországok szakembereivel fogják kiértékelni, s csak ezután osztják meg az Európai Bizottsággal.

 

Az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár állítása szerint az ígért oltóanyag-ellátással azért késnek, mert probléma akadt a gyártással. A helyzet javulását attól várják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken feltételesen jóváhagyta a vakcina használatát az EU-ban.

 

Frank Vandenbroucke, a belga egészségügyi minisztérium tagjának elmondása szerint az ellenőrzéssel azt szerették volna felderíteni, hogy a vakcinaellátásban bekövetkezett csúszást tényleg a belga üzemben bekövetkezett gyártási probléma okozza-e.

 

Az eljárásokkal összhangban az ellenőrzést más országokkal együttműködve végezték el, ezzel is biztosítva a transzparensséget és az objektivitást. Az inspekcióban részt vettek holland, olasz és spanyol szakértők is.

 

A dél-belgiumi Seneffe városában található gyárban engedély alapján az AstraZeneca vállalatnak gyártják a vakcinákat.

 

Annak ellenére, hogy az AstraZeneca EU-ba történő vakcinaszállítása késik, Nagy-Britanniába egy különálló szerződés keretében továbbra is szállítanak.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!