Nyitókép forrása: barrons.com

 

Folytatódik az AstraZeneca és az EU csatája a „méltányos” vakcinászállítmányokért. Miközben az európai gyógyszerügynökség várhatóan péntek délután megadja az engedélyt az AstraZeneca vakcinájának uniós forgalomba hozására, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilvánosságra hozta a vonatkozó szerződést. Nem látni, hogy lesz vége a vitának, annyit azonban le lehet szögezni, hogy az EU beszerzési politikája nem csak lassú volt, de erőtlen is.

 

A dolog hátterében az áll, hogy az EU vakcinázási rátája az elmúlt héten 2,5 százalék volt, vagy m!s szóval 100 emberből átlagosan alig 2,5 kapta meg az oltást. Ezzel szemben az Egyesült Államokban ez az arány 8,3, az EU-ból most kiváló Nagy-Britanniában pedig 11,9.

 

A súlyos politikai és presztízsveszteséget tetézte, hogy a Pfizer után a brit AstraZeneca is bejelentette, hogy a tervezettnél jóval kevesebb oltóanyagot szállít le az EU-ba. Márciusig az Unió 80 millió adag vakcinát várt az Astrától, helyette most csak 31 millió adagot ígér a gyártó.

 

 hirdetes_300x300  

A dolog pikantériája, hogy míg az EU-ba szánt mennyiséget a vakcinagyártó 60 százalékkal vágta vissza, addig a Nagy-Britanniának szánt mennyiségből semmit. Ez az, ami miatt enyhén szólva is kibukott az Európai Bizottság apraja nagyja.

 

Súlyosbodó oltáshiány

 

A helyzet ugyanis nem túl rózsás Európában. „Nehéz hetek és vakcinahiány elé nézünk” – jelentette ki pénteken a sajtónak Jens Spahn német egészségügyi miniszter. Nincs egyedül. Spanyolországban a madridi tartományi vezetés két hétre felfüggesztette a népesség vakcinázását.

 

Írország is idegesen jegyezte meg, hogy első negyedéves oltási tervének teljesítése kizárólag az AstraZeneca szállításaitól függ. Franciaországban az első adag oltásra várók 5 százalékát hazaküldik. Olaszország is lelassította az oltások osztását, igaz, Róma a Pfizer szállításainak elmaradása miatt panaszkodik.

 

Csehországból is érkeztek hivatalosan meg nem erősített hírek, miszerint felfüggesztik, vagy legalábbis lelassítják a vakcinázást az oltóanyag hiányára hivatkozva.

 

Az EU felsült

 

Közben az Európai Bizottság kőkemény retorikai-politikai harcot vív a gyógyszergyártókkal, főleg az AstraZenecával. Ursula von der Leyen belengette az EU területén legyártott vakcinák exportjának betiltását. Mindemellett az EU képviselői jogi értelmezésekről szóló végtelen vitákat folytatnak az Astrával arról, hogy a szerződésbe foglalt mennyiségeket vajon „célmennyiségekként”, vagy kötelező érvényű, „garantált mennyiségekként” kell értelmezni.

 

Mindez nem változtat a lényegen, az EU-ban kevés a vakcina, a vakcinázás tempója közepes, a beszerzéseket teljesen magára vállaló, és a szerződéseket titkosító Európai Bizottság pedig kínosan érzi magát amiatt, hogy az agyonpropagált egységesebb, mélyebb és szolidárisabb Unió a válsághelyzet kellős közepén felsült.

 

Hab a tortán, hogy az EU-ból kilépő Egyesült Királyság köröket ver rá az EU-ra a vakcinázás területén, a méltatlanul közellenségként kezelt Magyarország pedig azon dolgozik, hogy az Unió által ráérősen engedélyezett vakcinák mellé orosz és kínai készítményekkel tudjon szolgálni – persze, amennyiben a magyarországi hatóságok engedélyezik használatukat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.