Nyitókép: Reuters

 

Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat, a járványügyi intézkedés pénteken lép életbe – jelentette be Tomáš Petříček cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

 

Tomáš Petříček szerint a cseh kormány ezzel a lépéssel a koronavírus új mutációinak a terjedésére reagál.

 

 hirdetes_300x300  

Csehország eddig a más országok kockázatosságát az ún. szemaforrendszerrel jelölte, amelyben minden szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg. Eddig az európai országok többsége a piros színű sávban volt, ami magas kockázatnak felelt meg. Pénteken bevezetik az Európai Unió által előírt nagyon magas kockázati sávot is, amely sötét pirossal lesz jelölve.

 

magas kockázati szintet jelölő piros sávba tartozó személyek csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba. Új követelmény ezen személyek iránt péntektől, hogy a beutazást követő öt napon belül immár Csehországban PCR-tesztnek kell alávetniük magukat. A cseh külügy szerint ebbe a csoportba összesen 19 ország fog tartozni, például Magyarország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Franciaország, Románia és Olaszország.

 

A nagyon magas kockázattal rendelkező országok állampolgárai csak negatív PCR-teszttel érkezhetnek Csehországba, ahol azonnal karanténba kell vonulniuk. Öt nap elteltével új PCR-tesztet kell készíteniük, s ha az negatív eredményt hoz, a karantén megszűnik. Az érintett személyeknek azonban további öt napig kötelező lesz legalább FFP2 színtű légzésvédőt hordaniuk. Ebbe a legkockázatosabb sávba többek között Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Írország fog tartozni.

 

A narancssárga, közepesen kockázatos országok polgárainak kötelező lesz a 48 óránál nem régibb negatív antigén- vagy PCR-teszt felmutatása a határon. Ebbe a kategóriába egyebek között Finnország, Izland, Görögország és Norvégia fog tartozni.

 

A Csehországon átutazókra mindez továbbra sem vonatkozik majd, de az eddigi 24 óra helyett 12 óra alatt kell majd átutazniuk az országon. Kivételek érvényesek a határ menti ingázókra is.

 

A legalacsonyabb kockázatú zöld sávba sorolt országok – például a Vatikán, Új Zéland, Thaiföld vagy Szingapúr – polgárai feltételek nélkül érkezhetnek Csehországba.

 

A cseh kormány már múlt szombattól korlátozta a külföldiek beutazását. A külföldiek csak rendkívül indokolt esetekben léphetnek be Csehországba. Kivételt ez alól a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldi állampolgárok kaptak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!