Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az egyébként nyugodtabb vérmérsékletű német pénzügyminiszter, Olaf Scholz keményen támadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az EU elhibázott vakcinapolitikája miatt.

 

A német kormány hétfői ülésén szokatlanul nagy volt a feszültség. Az indok az uniós vakcinabeszerzési politika, pontosabban az, hogy az EU rossz döntései miatt nem jut elég oltóanyag az uniós tagállamoknak. Persze, ez csak a látszat, valójában arról van szó, hogy Olaf Scholz a CDU/CSU-val közösen kormányzó szociáldemokarat SPD minisztere, nem mellesleg kancellárjelöltje. Németországban szeptemberben lesznek az országos választások, Merkel visszavonul, a CDU pedig csak márciusban választ kancellárjelöltet. Scholz tehát viszonylag szabadon mozoghat ezekben a hetekben.

 

A német sajtó szerint a kormány ominózus ülésén Scholz azt találta mondani, hogy az EU vakcinabeszerzése „egy nagy rakás sz…r”, illetve hogy nincs kedve hozzá, hogy „ez a szopás megismétlődjön”. Von der Leyen nevét nem mondta ki, de azzal vádolta meg a Bizottságot, hogy egy „újabb káoszra” készül. A káosz, amit emlegetett, arra vonatkozik, hogy von der Leyen exportkorlátozásokat akart bevezetni a vakcinákra, ám az politikai PR-katasztrófával végződött.

 

 hirdetes_810x300  

Merkel az ülésen végül von der Leyen védelmére kelt.

 

Scholz, mint a baloldaliak kancellárjelöltje, most igyekszik hangsúlyozni az SPD és jobboldali koalíciós partnerei közötti különbséget. Az SPD az elmúlt választásokon történelmi vereséget szenvedett. Elképesztő mennyiségű választó pártolt el tőle, főleg a Zöldekhez és a szélsőbaloldalhoz, amiért a párt a Merkelékkel közös kormányzást tették felelőssé. Persze, a kormányzási kényszer nagyúr, a történtek ellenére a 2017-es választások után is koalícióra léptek a CDU/CSU-val.

 

Merkel szerint von der Leyen „tulajdonképpen semmit sem ártott”, mert a gyártókapacitás elégtelensége miatt van vakcinahiányt. Más vélemények szerint azonban Brüsszel túl lassan határozta el magát, adta le a rendelését, ezért nincs ma elengedő oltóanyag.

 

HNonline.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.