Nyitókép forrása: illusztráció/Politico.eu

 

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken megvédték az koronavírus-elleni oltóanyagok európai beszerzési stratégiáját, amelyet egyre több tagállamban bírálnak a rendelkezésre álló adagok elégtelensége miatt.

 

„Teljesen támogatom az azt európai fellépést, amely mellett döntöttünk” – mondta Emmanuel Macron a német-francia védelmi és biztonsági tanács ülése után Angela Merkellel tartott közös videó-sajtótájékoztatójukon. „Mit mondanánk most, ha Franciaország és Németország jelenleg egymással versenyezne a vakcinákért? Ebből a járványból csak európaiként tudunk kilábalni” – hangsúlyozta a francia elnök. A német kancellár megerősítette, hogy az uniós vakcina-adagok közös megrendelését tartotta és tartja továbbra is a jó megoldásnak.

 

Még akkor is, „ha az előállítási kapacitások nem annyira jelentősek, mint amilyenre számítottunk”. Emmanuel Macron elismerte, hogy az európaiak „nem számoltak a hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapuló vakcinák ilyen gyors sikerével”, nevezetesen azzal, hogy a Moderna, valamint a Pfizer-BioNtech oltóanyagai kerülnek elsőként forgalomba, márpedig „ezek egy jelentős részét az Egyesült Államokban gyártják”. Jelezte ugyanakkor, hogy a „dolgok felgyorsultak” és az oltási kampány „áprilistól sokkal jobban fog menni”.

 

 hirdetes_810x300  

A francia elnök üdvözölte Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének munkáját, aki a 27 tagállam nevében tárgyalta le az oltóanyag-gyártókkal a szerződéseket, és több, mint 2,2 milliárd dózisra biztosított garanciát a 450 millió európai számára. „Az egészségügy elvileg nem uniós kompetencia, így útközben kitaláltunk egy olyan politikát, amely korábban nem is létezett” – mondta a francia elnök.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.