Nyitókép forrása: politico.eu

 

Brüsszel alábecsülte a koronavírus elleni vakcinák gyártása okozta kihívás nagyságát, és a fennakadások valószínűleg folytatódni fognak – jelentette ki pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az elmúlt napokban szinte miden oldalról kapja a kritikákat, amiért a Bizottság vakcinabeszerzési politikája kudarcba fulladt.

 

Az EB elnöke most olyan, egyébként teljesen magától értetődő kijelentéseket tett, mint hogy az oltási kampány megkezdése nem jelenti az oltóanyagok zökkenőmentes rendelkezésre állását. Hozzátette, „keserű árat fizettünk a tapasztalatért, bizonyára lebecsültük a helyzetet”. De ez csak felvezetője volt egy komolyabb megállapításnak, miszerint a következő hónapokban is fennakadások várhatók a vakcinák gyártásában. 

 

Brüsszel nemrég vakcina-exportkorlátozáskat vezetett be, és élesen kritizálta a gyógyszergyártókat, amik szerinte az EU kárára adják el EU-n kívülre az unió területén legyártott oltóanyagokat.

 

 hirdetes_810x300  

A vakcinagyártók ugyanakkor azzal védekeztek, hogy az EU túl lassan adta le a rendelését – ami egyébként nem üres érvelés. Azzal, hogy az EU közösen vásárol vakcinákat kiküszöbölték ugyan azt a dilemmát, hogy a tagállamok egymással versenyezzenek a vakcinákért, és viszonylag olcsóbbá tették az oltóanyagokat, de egyúttal lassították is mechanizmust. Jelenleg ott tartunk, hogy a gyorsan reagáló országot (Egyesült Királyság, Izrael, USA) viszonylag jól állnak vakcinázás terén, míg az EU átlagosnak is alig mondható.

 

Politikai vihar

 

Az exportkorlátozások több országban felháborodást keltett, főleg azokra, akik az EU területén is gyártó gyógyszervállalatoktól rendeltek meg nagy mennyiségben oltóanyagot. Brüsszel a vakcinák miatt felül akarta bírálni a Brexit-megállapodást is, amely átjárhatónak őrizte meg a Brexit után és az ír-északír határt – ugyanakkor ez azt is jelentette, hogy ezen a határszakaszon nem lehet betartatni az exportkorlátozásokat.

 

Végül a WHO is Brüsszel ellen foglalt állást, von der Leyenék ezért lemondta a korlátozásokról, az ügy menedzselését pedig az uniós tagállamok vezetőinek tanácsa, az Európai Tanács vette át.

 

Hatalmas politikai pofon ez a föderalisták számára. Itt volt ugyanis az esély, hogy Brüsszel megmutassa, mennyivel hatékonyabb és hasznosabb tud lenni egy „egyesült Európa”, mint egy szuverén államokból álló unió -de a dolog teljes fiaskóval végződött. Az, hogy a tagállami vezetők vették át az ügy további kezelését, több, mint jelzésértékű.

 

Félelem diktálta tempó volt

 

Ami a vakcinaszállításokat illeti, von der Leyen elmondása szerint mostantól számítva március végéig mintegy 100 millió adag vakcina érkezik Európába, messze nem elég, de az eredeti tervektől is jóval kevesebb. De mivel a Pfizer belgiumi gyárának bővítése hamarosan véget ér, az év további részében egyre több és több vakcina érkezhet a tagállamokba.

 

A bizottsági elnök szavaiból azonban kitűnik, hogy ok nélkül erőltették a központi vakcinabeszerzést. Ha ugyanis nem egyszerre ment volna végbe az oltást az EU országaiban, teljesen eltérő tempóban nyíltak volna meg a határok, kezdődtek volna az enyhítések, ami nem csak taccsra vágta volna az EU alapját képező munkaerő-áramlást, de ismét megmutatta volna az anyagi szakadékot és a kettős mércét kelet és nyugat, észak és dél között – amikre hónapokig húzódó a jogállamisági és az újjáépítési alap összegeiről szóló vita már többször rámutatott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.