Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az AstraZeneca brit-svéd vakcinagyártó erőltetett menetben próbálja módosítani a koronavírus elleni vakcinája formuláját, miután egy tanulmány megállapította, hogy nem elég hatékony a SARS-CoV-2 dél-afrikai mutációjával szemben, amely szintén agresszíven terjed, akár a brit variáns. Dél-Afrika vasárnap jelentette be a tanulmányra reagálva, hogy felfüggeszti az Astra vakcináinak használatát, mert az csak „minimális védelmet nyújt” a kórral szemben. Helyette a Johnson&Johnson és a Pfizer oltóanyagát ajánlják a dél-afrikai hatóságok.

 

A helyzet annak ellenére hatalmas port kavart, hogy a napvilágot látott tanulmány viszonylag kicsi volt: mindössze 2000 beteg adatait vették górcső alá, akiknek átlagéletkora 31 év volt. Alapvetően a kevésbé veszélyeztetettebbek körében vizsgálódtak a kutatók, így nem tudni, hogy a közepesen súlyos vagy súlyos lefolyással küzdők körében milyen hatást produkált az Astra oltóanyaga.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem csak az Astra, hanem a többi vakcinagyártó is gőzerővel dolgozik a vakcináik továbbfejlesztésén – bár tény, hogy a brit vállalat valamiért több médiafigyelmet kap a konkurenciánál.

 

 hirdetes_810x300  

A szakértők szerint a cégek sikerrel fognak járni, a vakcinák adaptációja hat héten belül megtörténik, így nem annyira igényes tudományos áttörésről van szó. Sokkal nagyobb problémát okoz az időveszteség. Bár egyelőre csak az Astránál mutatták ki, hogy kevésbé hatékony a formulája a dél-afrikai törzzsel szemben, korábban már cikkeztek arról, hogy a Moderna és a Pfizer is fejlesztésbe fogott. Kérdés, mi lesz az eddig forgalomba hozott vakcinákkal, ha a dél-afrikai mutáció szétterjed. A Moderna ezt a dilemmát úgy próbálja feloldani, hogy a már beoltottak jövőre emlékeztető oltást kapnak, már az adaptált formula alapján elkészített vakcinával.

 

A dél-afrikai mutációt (hivatalos nevén B.1351) először októberben azonosították, legalább olyan agresszíven terjed, mint a brit mutáció – de míg az utóbbi nem volt hatással a vakcinák hatékonyságára, a dél-afrikainál voltak aggasztó jelek. Dél-Afrikában eddig 1,5 millió esetett vettek nyilvántartásba a pandémia kitörése óta, a halálos áldozatok száma 46 ezer – a legrosszabb halálozási rátával rendelkezik Afrikában.

 

A Johnson&Johnson legutóbbi klinikai kísérletei azt mutatják, hogy 57 százalékos hatékonyságú volt abban a mintában, amelyet 95 százalékban dél-afrikai variánssal fertőzöttek alkottak. Ezzel szemben korábban Amerikában még 72 százalékos hatékonyságot ért el – elég jól érzékelhető tehát a különbség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!