Nyitókép: TASR/AP Photo/Petr David Josek

 

A COVID-19 tüneteivel a cseheknek csaknem a fele nem marad otthon. A tudósok szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy Csehország területén rohamosan terjed a koronavírus. Mindez az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a németországi Erfurti Egyetem és a cseh intézetek közös tanulmányából derült ki.

 

„A válaszadóknak csaknem a fele (46%) nem marad karanténban, és fertőzötten is kimegy az emberek közé. Általában azokról az emberekről van szó, akik úgy vélekednek, hogy hajlamosak a fertőzésre, de annak gyenge lefolyásával számolnak. A cseh társadalomban nagy számban vannak olyanok, akik a saját személyi szabadságukat mások fölé helyezik, csakhogy ez a járvány idején rendkívül előnytelen hozzáállás“

 

– kommentálta a tanulmány eredményét Helena Hnilicová, a prágai Károly Egyetem Orvosi Karáról.

 hirdetes_810x300  

 

A tanulmány szerint a csehek leginkább a kéz–szájmaszk–távolság hármasszabályt tartják be, közülük is elsősorban a nők, az idősek és azok a személyek, akiknek a vírus miatt romlott a gazdasági helyzetük.

 

Ezzel ellentétben a csehek a családtagok látogatását megtiltó óvintézkedést tartják be a legkevésbé. A felmérés szerint a megkérdezettek 41%-a továbbra is jár családlátogatásokra.

 

A tanulmány a csehek oltáshoz való hozzáállásával is foglalkozott, amiből kiderült, hogy míg tavaly augusztusban a megkérdezettek 40%-a oltatta volna be magát a koronavírus elleni oltóanyaggal, addig januárra ez a száma 50%-ra növekedett. A cseheket az motiválja az oltásra, hogy a vakcinának nincsenek súlyos mellékhatásai.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!