Nyitókép: TASR/AP

 

Mivel globálisan alábecsültük a koronavírus elleni oltások előállításának nehézségeit, az Európai Unió most növelni akarja az oltóanyaggyártási kapacitását – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

 

Noha a koronavírus elleni közdelemben az Európai Unió nem ott tart ahol szeretne, a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

 

 hirdetes_810x300  

Ursula von der Leyen elismerte: az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

 

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálatok adatai megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni.

 

Ursula von der Leyen az EP-vitán azt is mondta: az, hogy az oltóanyagok kifejlesztésére szánt időt néhány hónapra sikerült csökkenteni, azt eredményezte, hogy a tudomány megelőzte az ipart.

 

A Bizottság elnöke kiemelte: ahhoz, hogy az ipar alkalmazkodni tudjon a tudomány tempójához, az EU-nak be kell fektetnie a kapacitás-fejlesztésbe.

 

A világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására az Európai Unió emellett külön hatóságot hoz létre. A felkészülést és reagálást segítő uniós hatóság (HERA) felügyelni fogja az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát, különös tekintettel a koronavírus új változatainak megjelenésére – közölte.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!