Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

 

„Most már nem védekezünk, hanem támadunk, főleg, hogy már van újraindítási akciótervünk. A nyitás után óriási munkaerőhiány lesz, most már erre kell, hogy készüljenek a vállalkozások” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

 

Elmondta, hogy a kormány több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le, és minden hazánkba érkező oltóanyagot bevizsgálnak a magyar szakemberek. Megerősítette, hogy hétfőtől indul az újabb nemzeti konzultáció a nyitásról, és hogy a várható gazdasági bumm hatására nyártól munkaerő-hiánnyal kell számolni.

 

 hirdetes_400x285  

Orbán Viktor szerint további szigorításokra nincs szükség, mert van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással tudunk annyit javítani a helyzeten, hogy ennek a pozitív hozadéka kiegyenlíti a dolgok természetes romlását.

 

Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden eddig regisztrált embert – ez közel 2,5 millió magyart jelent – húsvétig be tudunk oltani – mondta a miniszterelnök. A kormányfő úgy véli, hogy ha tudják tartani a mostani oltási menetrendet, akkor Magyarország más hasonló méretű országokhoz képest május végére mintegy 3,5 millió emberrel többet tud majd beoltani.

 

Mindig van szükség újabb és újabb beszállítókra – jelentette ki. Nem tudjuk, hogy a vakcinák meddig hatékonyak. Az oltóanyag a dokumentáció szerint csak hat hónapig érvényes, hat hónap után tehát újra be kell oltani az embereket. Ezért is kell, hogy folyamatos legyen a vakcinabeszerzés, és ezért is van az, hogy több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le eddig a kormány – mondta a miniszterelnök.

 

Hétfőn indul a nemzeti konzultáció a nyitásról

 

A nyitásról szóló nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon lesz elérhető.  A kormányfő mindenkit arra kért, mondja el a véleményét, hogy együtt szervezhessék meg a tavaszi nyitást.

 

Ha már rendelkezünk a kellő beoltottsággal, akkor újraindulhat az élet és a súlyosan érintett iparágak – mint a turizmus, az éttermi szolgáltatások, a bárok – újra fellendülhetnek. A bértámogatás természetesen segítség, de az ország újraindítása jelenti a tényleges segítséget, akkor nyílnak meg újabb és újabb munkalehetőségek, akkor kezdhet újra talpra állni a turizmus – mondta Orbán Viktor.

 

Az előrejelzések szerint a kisvállalkozások közül nagyon sok igénybe fogja venni a 10 millió forintos, kamatmentes kölcsönt. Úgy látja, hogy hamar el fog fogyni a 100 milliós keret, de ha továbbra is sok vállalkozónak lesz szüksége hitelre, akkor emelni fogják a hitelkeret összegét.

 

„Most már nem védekezünk, hanem támadunk, főleg, hogy már van újraindítási akciótervünk. A nyitás után óriási munkaerőhiány lesz, most már erre kell, hogy készüljenek a vállalkozások”

 

– jelentette ki Orbán Viktor.

 

hirado.hu/Kossuth Rádió

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!