Nyitókép forrása: dw.com

 

A hideg tél és a koronavírus-járvány ellenére Koszovóban ma előrehozott választásokat tartottak. Az első exit pollok szerint a Vetevendosje (Önrendelkezés) nevű párt  lehet a választások győztese, az urnázás utáni felmérések a szavazatok 42 százalékát szerezte meg.

 

A kormányzó Koszovói Demokrata Pártnak a szavazatok 16,5 százalékára, a konzervatív Koszovói Demokratikus Ligának pedig 15 százalékra van kilátása.

 

Mintegy 1,8 millió koszovói állampolgár adhatta le a voksát, emellett 100 ezer levélszavazat érkezett a diaszpórákból. A választáson 120 parlamenti képviselőt választottak meg 28 politikai párt nagyjából 1000 indulója közül. A koronavírussal fertőzött szavazóknak mozgóurnát biztosítottak.

 

 hirdetes_810x300  

A Albin Kurti pártját, a Vevendosjét egyfajta rendszerellenes protestpártként tartják számon, amely a politikai spektrum szélsőbaloldalához tartozik. Erőteljes korrupcióellenes retorikára építette kampányát. Azzal vádolta a korábbi kormányzatok tagjait, hogy Koszovó első éveit káosszal és a közpénzek elherdálásával töltötték.

 

dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!