Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Jens Spahn német (szocdem) egészségügyi miniszter március elejéig meghosszabbítaná a veszélyes koronavírus mutációk bevezetett határzárat Németországban. A határzár többek között Csehországra és Szlovákiára is vonatkozik. A jelenlegi kormányrendelet értelmében Németország nem engedi területére az érintett országból érkező légi, autóbusz- és vasúti forgalmat. Kivételt csak a német állampolgárok és a német lakhellyel rendelkezők kaptak. Az intézkedés miatt az autóipari szövetség már kifejezte aggodalmát – akadozhat miatta az alkatrészellátás és a külföldi munkaerőáramlás.

 

Eredetileg február 17-ig tartott volna a határzár, Spahn javaslata március 3-ig tolná ki a hatályát.

 

A Csehország és Ausztria felől érkező kamionosok számára kötelező 48 óránál nem régebbi negatív teszt felmutatása a határon, ez komoly fennakadásokat okozott az szállítmányozásban (a szlovák export számára is), 22 kilométeres kocsisorok torlódtak fel a határátkelőknél.

 

 hirdetes_810x300  

A beutazást tovább nehezíti a karantén. A Csehországgal és Ausztriával határos Bajorországban karantén van előírva a külföldieknek, egyelőre március 7-ig, de itt is időbeli kiterjesztésre kell számítani. Ennek a rendelkezésnek is lehetnek negatív gazdasági hatásai: a határmentén vannak a legnagyobb autóipari üzemek, amelyekben rengeteg külföldi munkást alkalmaznak.

 

CTK, HN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!