Zsolt
  • HUF: 357.46
  • USD: 1.19
  • 7 °C
  • 20 °C
Külügyek

Az EU 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást a Modernával

A brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében.

Nyitókép: AP

 

Az Európai Bizottság további 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

 

Az Európai Bizottság november elején hagyta jóvá a Moderna vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló első szerződést, amely összesen 160 millió adag koronavírus elleni oltóanyag megvásárlását teszi lehetővé az unió számára.

 

Az Európai Bizottság szerdai közleménye szerint a Modernával kötött második szerződés értelmében a brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében. Az új szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy az unió az oltást alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozza, vagy átirányítsa más európai országokba.

 

Az EU új program létrehozásával gyorsítja fel a járványok elleni védekezést

 

Az új típusú koronavírus és mutációi elleni fokozottabb védekezést célzó, HERA Incubator nevű program a felkészültség növelésére, az új vírusmutációk ellen is hatékony vakcinák fejlesztésére és a gyártási kapacitás bővítésére összpontosít – közölte Ursula von der Leyen.

 

Elmondta, az egészségügyi vészhelyzetben a reagálást segítő, nemrégieben bejelentett uniós hatóság (HERA) biovédelmi rendszerére épülő program a tervek szerint az unióban és a világ más részén dolgozó kutatókat, biotechnológiai vállalatokat, gyógyszergyártókat és illetékes állami hatóságokat fogja össze a koronavírus és új változatainak azonosítására. Ösztönözni fogja az új vakcinák kifejlesztését, gyorsítani az oltóanyagok jóváhagyási folyamatát és biztosítani a gyártási kapacitás folyamatosságát és növelését – tette hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Béla
2021. feb. 19. 13:41

Vakcinát a híres EU majd akkor hozat nekünk, mikorra már ők és akik kiválasztott országok már be lesznek oltva, hiszen ezt tapasztaljuk és látjuk nap mint a nap médiákban. Eladják az olajjal teli országoknak s amit az EU kifizetett a vakcina gyárakban, hogy azEU..ban legyen vakcina, azt ezek drágán megveszik előlünk.... Mit ér az EU? Semmit.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket