Nyitókép: Reuters

 

Az Innsbrucki Orvosi Egyetem csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a koronavírus legyőzése után szerzett immunitás viszonylag stabil és hosszú ideig tart.

 

Az ischgli tudósok immáron másodszor vizsgálták, hogy a koronavírussal fertőzött személyek szervezetében milyen hosszú ideig maradnak meg az ellenanyagok, és milyen hosszú időre szereznek immunitást. Az ischlgi síközpont tavaly, a koronavírus kirobbanásakor az egyik fő gócpontnak számított Tirolban.

 

 hirdetes_400x285  

Az Innsbrucki Orvosi Egyetem vizsgálatába már tavaly áprilisiban Ischgl lakóinak mintegy 80%-a bekapcsolódott. Az eredményekből akkor kiderült, hogy az 1 473 résztvevő 51,4%-ának benne volt a szervezetében az ellenanyag, ami azt jelenti, hogy átestek a víruson.

 

2020 novemberében ismét önkéntes ellenanyag-tesztelést végeztek, amibe Ischgl mintegy 900 lakója kapcsolódott be. Ebből 801 személy már az első ellenanyag-tesztelésen is részt vett. Az eredményekből kiderült, hogy a szervezetükben lévő ellenanyag csak enyhe mértékben csökkent, ugyanis a letesztelt lakosok 45,4%-ánál továbbra is jelen volt.

 

„Annak ellenére, hogy az ellenanyag koncentrációja enyhe csökkentést mutatott, az első tanulmánnyal összehasonlítva viszonylag stabil immunitásról beszélhetünk”

 

– értékelte a vizsgálat eredményeit Dorothee von Laer virológus.

 

„Jó hírek Ischglből”

 

– kommentálta az eredményt Wolfgang Fleischhacker, az Innsbrucki Orvosi Egyetem rektora. Wegene Borena, a vizsgálat vezetőjének elmondása szerint azoknak az embereknek a 90%-a, akik az első tanulmány idején is ellenanyagokat produkáltak, novemberben is rendelkeztek ellenanyagokkal.

 

Laer ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a járvány második hulláma Ausztria többi részével összehasonlítva Ischglt kevésbé sújtotta. Véleménye szerint egyelőre nem lehet beszélni a helyi lakosság kollektív immunitásáról, de a helyzet javulásában nagymértékben közrejátszott az ellenanyag megszerzése, a távolságtartás és a maszkviselés.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.