Nyitókép forrása: cas.sk

 

Csehországban a korházak túlterheltsége akkora, hogy a gyakorlatban már nem kaphat mindenki azonos ellátást, az orvosok kénytelenek választani, ki kapjon kezelést ki számít reménytelennek. Az első hullám bergamói drámáját idéző helyzet a gyakorlatban egy olyan döntést jelent, amelynek meghozatalához nem nagyon vannak mérhető tények.

 

Első szabály: a fiatalok előnyt élveznek. Második szabály: ha egy beteg állapota 15 nap után sem javul, leveszik a lélegeztetőgépről. Harmadik szabály: 60 év felett nincs külső keringéstámogatás. Így szólt az olaszországi Bergamo kórházának háborús helyzetben hozott hármas szabálya. És egy ideje már Csehországban is hasonló döntéseket kell meghozniuk az orvosoknak.

 

„Az aránytalan és eredménytelen intenzív ellátás elhúzása, tekintettel az összeomlás szélén álló kórházakra, ellentétes a gyógyítás etikai elveivel” – véli a Csehországi Aneszteziológiai és Intenzív Gyógyászati Társaság. Ennek az intézetnek a tanácsait kell követnie azoknak a kórházaknak, amelyek a koronavírus-járvány miatt totálisan megteltek. Márpedig Csehország kórházainak felével ez a helyzet.

 

 hirdetes_300x300  

A Hospodárske Noviny beszámolója szerint túlterheltség és telítődés esetén a kórház nem köteles, de még csak nem is jogosult arra, hogy „aránytalan, elhúzódó és eredménytelen” intenzív ellátást tartson fel. Ez a felfogás nyilván azt a logikát követi, hogy a kórház kapacitásait oda kell irányítani, ahol nagyobb eséllyel menthető meg egy élet. Az orvosoknak dönteni kell hát, hogy ki kapjon esélyt a túlélésre, és ki nem. Persze, ez hivatalosan nem történhet találomra.

 

A életben maradás kritériumai

 

Minden egészségügyi alkalmazott köteles felvezetni a kórlapra a döntés objektív okait, hogy nyoma maradjon a rendszerben. A kórháznak akkor is kötelessége felvenni a súlyos állapotban lévő beteget, ha súlyosan túlterhelt az intézmény, és ki kell vizsgálniuk az állapotát, majd dönteni, hogy mi legyen a sorsa. A legtöbb esetben természetesen másik kórházba küldik át.

 

Törvény tiltja, hogy az orvos a döntése meghozatalában kizárólag a korra hivatkozzon, vagy a várható élettartamra. Vagyis elvileg nem mondhatnak le egy betegről csak azért, mer idős, vagy mert olyan krónikus betegsége is van a koronavírus mellett, amely behatárolja várható életkorát.

 

Azok a csehországi orvosok, akik hajlandók és elég bátrak voltak nyilatkozni a sajtónak, arra figyelmeztetik a politikusokat, hogy nem túl jól működik a döntéshozatal. Az orvosoknak improvizálniuk kell, vagy máshova küldeni a beteget, ha nem tudnak vagy nem akarnak döntést hozni róla. A lényeg azonban nem változik: szelektálniuk kell a betegeket, különben összeomlik az ellátás.

 

A cseh állapotokról megjelent cikkek szerint, ha két azonos állapotban lévő súlyos COVID-beteg érkezik az intenzív osztályra, az orvosok többnyire az érkezés ideje alapján döntenek. Olyan helyzet is adódik viszont, amikor az orvos tudja, hogy melyik eset a reménytelenebb – többnyire ide tartoznak a koronavírus okozta tüdőgyulladás legsúlyosabb formájával küzdő idős betegek és a dohányosok.

 

Hivatalosan is háborús helyzetben

 

Azt senki sem vitatja, hogy a reménytelennek tűnő eseteknek is lehetne esélye a túlélésre, ha megkapnák az intenzív ellátást és a lélegeztetőgépet. Csakhogy nincs elég intenzíves ágy, sem lélegeztetőgép, de főleg, lélegeztetőgépet kezelő egészségügyi dolgozókban van hiány – nem csak Csehországban, nálunk is.

 

A csehországi gyógyászati intézet ajánlása valószínűleg sok újdonságot nem jelentett a kórházak életére, csupán ráirányította a sajtó figyelmét a problémára, és hivatalossá tette, hogy a cseh kórházakban is háborús viszonyok uralkodnak.

 

Csehországban a friss adatok szerint szerdán 10 813 új fertőzöttet azonosítottak, ami 1284-gyel több, mint múlt hét szerdán. Már két egymást követő napon 10 felett járt a napi esetszám. A reprodukciós ráta a korlátozások ellenére 1,08-ról 1,1-re nőtt. A veszélyhelyzeti járványindex 72 pontról 75 pontra emelkedett.

 

Jelenleg közel 6200 beteget ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük 1227-en vannak súlyos állapotban, ami új abszolút rekordnak számít. Az aktív esetek száma több mint 108 ezer. Csehországban eddig 18 739 emberéletet követelt a járvány.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!