Nyitókép forrása: nbcnews.com
Joe Biden amerikai elnök természeti katasztrófával sújtotta területté nyilvánította Texas államot, ahol még mindig akadozik az áramellátás, bár ezen a téren már látványos javulás állt be. Csakhogy 13 millió embernek továbbra sincs hozzáférése biztonságos ivóvízhez.

 

Az USA-ra lecsapó rendkívüli ítéletidő országszerte 60 halálos áldozatot követelt. A szövetségi kormányzat átmeneti lakhatást, kárenyhítést, és a károk helyreállítására alacsony kamatozású hiteleket ígért az érintett területeknek.

 

Az elmúlt héten több déli államban szokatlan hideg, fagy, hó- és jégvihar lett úrrá, a vízellátás a rendkívüli viszonyok között szinte azonnal összeomlott, a nem ilyen klímához és nem ilyen alacsony hőmérsékletre tervezett csövek szétfagytak, az emberek havat olvasztottak, hogy ivóvízhez jussanak. Texasban a harminc éve nem tapasztalt -18 fokos nappali fagy miatt az energiahálózat nem bírta a több millió fűteni kényszerülő háztartás okozta terhelést, és teljesen leállt az áramszolgáltatás. A hét elején 3,3 millióan voltak áram nélkül, pénteken még mindig maradt 180 ezer háztartás, ahol nem volt áram.

 

Texasban a lakosság fele nehezen, vagy egyáltalán nem jut ivóvízhez. A csővezetékek szétfagytak, Austinban emiatt 1,2 milliárd liter (cca. 1,2 millió köbméter) víz veszett kárba. Houstonban a hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy minden fogyasztásra szánt vizet előbb fel kell forralni, nem elég átszűrni. Az ország minden részéről érkeznek a vízvezetékszerelők Texasba, és több száz egykori szakmabeli váltotta ki újra engedélyét, hogy részt vegyen a kárelhárításban.

 hirdetes_300x300  

 

A halálos áldozatok legngyobb része közlekedési balesetben hunytak el, vagy szén-monoxid mérgezést kaptak a beltéri generátoroktól. Csak Houstonban több száz szén-monoxid mérgezéses eset történt. A városban egy súlyos tűzesetben négyen vesztették életüket, valószínűleg gyertyát gyújtottak az áramkimaradás idején, de nem voltak elég elővigyázatosak. Egy 75 éves vietnami veterán akkor halt, mikor kifogyott az oxigénpalackja, és autóba ült, hogy másikat hozzon.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!