Nyitókép forrása: casifu.my

 

Brüsszel politikai nyomást próbál kifejteni Németországra, hogy szüntesse meg a február közepétől érvényes szigorított határzár fenntartását keleti és déli határianál. A német rendelkezés szerint nem léphetnek Németország területére a Csehországból, Szlovákiából és az ausztriai Tirolból érkezők, legyen szó munka miatt ingázókról, teherforgalomról vagy átmenőforgalomról. A kamionsofőrök ugyan beléphetnek, de csak negatív teszt ellenében.

 

Az Európai Bizottság hétfőn levelet küldött Michael Clauss német uniós nagykövetnek, amelyben a német határzár intézkedését „aránytalannak és indokolatlannak” nevezte, egyúttal magyarázatot követelt a lépésre. Berlinnek most tíz napja van megküldeni saját állásfoglalását. A DPA hírügynökség szerint a vita akár az Európai Bíróság elé is kerülhet. Mindenesetre a németek a határzárat a brit és más mutációk szlovákiai és csehországi terjedésével magyarázzák.

 

A járvánnyal kapcsolatosan bevezetett határintézkedések „aránytalansága és indokolatlansága” miatt korábban Magyarország, Belgium, Dánia, Finnország és Svédország is kapott levelet az EB-től.

 

 hirdetes_400x285  

A Bizottság a németektől és a többi tagállamtól azt várja, hogy ne gördítsenek akadályt az áru és a munkaerő szabad áramlása elé, mert a járványintézkedések szerinte okozhatnak fennakadást a nemzetközi áruforgalomban.

 

A kamionsofőrük ugyan beléphetnek Németországba, de csak 48 óránál nem régebbi negatív teszt ellenében, ami fennakadásokat okoz a kereskedelemben és az iparban is. Az autógyárak egy hét után megkongatták a vészharangot: az autógyárak rendszerint nulla vagy csak minimális nagyságú raktárkészletet tartanak, a legkisebb késedelem is súlyos hatással lehet az ellátási láncokra épülő és tőle függő termelésre.

 

Nem mellesleg, Európa legnagyobb autóipari üzemei ott sorakoznak a cseh határ közelében, rengeteg Csehországból érkező ingázót foglalkoztatnak, akikre szintén vonatkoznak a korlátozások.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.