Leó, Szaniszló
  • HUF: 357.54
  • USD: 1.19
  • 9 °C
  • 22 °C
Külügyek

Kurz és Putyin a Szputnyik V beszerzéséről és közös gyártásáról egyeztetett pénteken

Magát a beszélgetést az osztrák fél kezdeményezte

Nyitókép: pestisracok.hu/illusztráció

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon egyeztetett a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcina esetleges beszerzéséről és közös gyártásáról.

 

“Részletesen beszéltünk a koronavírus-járvány elleni harc kérdéseiről az orosz Szputnyik V vakcina Ausztriába történő eladásának lehetőségeit is beleértve, valamint a közös gyártás elindításáról”

 

áll a Kreml nyilatkozatában a telefonos egyeztetés kapcsán.

 

A TASS orosz hírügynökség szerint magát a beszélgetést az osztrák fél kezdeményezte, valamint mind a két ország vezetője egyetértett abban, hogy ezt az ügyet érintően szoros kapcsolatban maradnak. A telefonbeszélgetésre egy olyan időszakban került sor, mikor az EU-t komoly kritikával illetik a tagországok a tömeges oltás lassú lefolyásával, melyet a vakcinaszállítmányok késése és kicsi mennyisége okoz.

 

Bár Magyarországot több ország is bírálja, amiért nem várta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a Szputnyik V kapcsán, hanem saját hatáskörben döntött annak felhasználásáról, az egyre romló járványügyi helyzet miatt mások is felvették már a kapcsolatot az oroszokkal.

 

Néhány tagország, mint Németország vagy Spanyolország jelezte, hogy csak az EMA jóváhagyása után érdeklődnének az orosz vakcina iránt.

 

Szlovákiában komoly vitát váltott ki a kormányban az orosz vakcina kérdése. Míg a legtöbb képviselővel rendelkező OĽANO támogatná annak hazai különengedélyét, addig koalíciós társai egy része szembement Igor Matovič kormányfővel.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket