Zsolt
  • HUF: 357.46
  • USD: 1.19
  • 7 °C
  • 20 °C
Külügyek

Orbán Viktor: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni, a határokon pedig szigorítani kell

"Ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk".

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Húsvétra az összes regisztrált, mintegy 2,6 millió fő megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma

 

A legújabb számok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma –  mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A kormányfő szerint köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előre jelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. A miniszterelnök elmondta, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben.

 

„Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző”

 

– tette hozzá Orbán Viktor.

 

Arra a kérdésre, hogy Magyarország elég vakcinát kötött-e le, a kormány úgy válaszolt, hogy „szamárság, hogy nem kötöttünk le elég vakcinát”, hiszen több, mint 17 millió adagról van szó, de a lekötéssel nem lehet oltani, csak a vakcinával.

 

Az unióval lekötött vakcinák az előre jelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk.

 

A regisztráltak mind nyugodt húsvétra számíthatnak

 

Húsvétra az összes regisztrált, mintegy 2,6 millió fő, megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány.

 

Az esetleges szigorítást firtató kérdésre a kormányfő elmondta, hogy most olyan helyzet alakult ki, hogy egyik szemünk nevet, a másik sír. Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg a vírushelyzetben egy erőteljes felfutó szakasz jön, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség.

 

A kormányfő kijelentette, hogy mindenképpen szigorítani kell a határokon. Az üzleti célú Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell, hogy elkerüljük a vírusmutánsok behurcolását és ennek kidolgozására kérte az operatív törzset.

 

Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára

 

Az Európai Bizottság jól tárgyalt, mert pénzt próbáltak megtakarítani , de sok időt vesztettek az ártárgyalásokkal. Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára.

 

A kormányfő elmondta, hogy a magyar stratégia két lábon áll, így minden hatékony és biztonságos vakcinát behozunk. Ezért lesz Magyarország a legjobban beoltott ország az EU-ban.

 

hirado.hu/Kossuth Rádió

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket