Nyitókép: Getty Images

 

New Yorkban és az Egyesült Államok északkeleti térségeiben a koronavírusnak egy új, nyugtalanító variánsát fedezték fel. A felfedezés két különálló, független tudóscsapat kutatásaihoz köthető – írja a CNN.

 

A tudósok szerint a vírusnak olyan mutációja van, ami segít elkerülni a test természetes immunreakcióját és a monoklonális ellenanyagokkal történő gyógyítás effektusát.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatók B.1.526 megjelöléssel látták el az új variánst, amely elsősorban a New York City különböző negyedeiben élő lakosoknál fordul elő, emellett pedig az ország északkeleti térségeiben is elterjedt.

 

Rohamos emelkedés az utóbbi két hétben

 

Az egyik mutáció, amit ez a variáns hordoz, ugyanolyan, mint a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett B.1.351-es variáns. Az eddigi információk alapján ez a mutáció segít a vírusnak abban, hogy elkerülje az emberi test reakcióját a vakcinára.

 

A rettegett E484K mutáció mintegy 59 különböző koronavírus-variánsban megtalálható, ami azt jelenti, hogy világ különböző részein függetlenül fejlődik, ami a vírusnak pedig előnyt kovácsolhat.

 

 „December végétől február közepéig stabil emelkedést figyeltünk meg az új variáns gyakoriságában, viszont az utóbbi két hétben ez az emelkedés riasztó, 12,7%-os volt“

 

– konstatálta a Columbia University Medical Center csapata, akik attól tartanak, hogy hamarosan ez a variáns válhat dominánssá.

 

A kaliforniai variáns is komoly aggodalomra ad okot

 

Két kutatócsoport kedden szintén egy új variánsról számolt be, amely Kaliforniában növeli az előfordulásokat. A kutatók attól tartanak, hogy ez a vírusvariáns nem fertőzőbb, viszont a betegség súlyosabb lefolyását okozza. A New York-i hírekhez hasonlóan, az ő kutatásaik is kezdetleges fázisban vannak.

 

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem csapata az állam mintáinak tesztelése során kiderítette, hogy míg szeptemberben az új variáns egyáltalán nem volt jelen, addig január végére a minták felében már megtalálható volt.

 

A kaliforniai variánsnak, amit a tudósok B.1.427/B.1.429 megjelöléssel illettek, más mutációi vannak, mint a brit variánsnak. Az egyik, L452R mutáció például a vírus spike proteinjét befolyásolja, ami minden bizonnyal a nagyobb fertőzöttségéért felelős.

 

A másik csapat, az Unidos en Salud nonprofit szervezet kutatásai során szintén az új variáns gyakoriságát figyelte meg. Míg a novemberi pozitív tesztekben az új variáns jelenléte csak 16%-os volt, addig januárban már 53%-os.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.