Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Külügyek

Elszabadult a pokol Mianmarban, nem kegyelmeznek a puccsellenes tüntetőknek

A katonai junta le rövidre zárná a hetek óta szűnni nem akaró tüntetéshullámot

Nyitókép forrása: bbc.com

 

Már egy hónapja zajlott le Mianmarban az erőszakos katonai hatalomátvétel, amely évekre vetette vissza a távol-keleti ország épp csak bimbózó demokratizálódását. A katonai puccsra válaszul tömegek vonultak az utcára tavaly novemberben megválasztott kormány hatalmának visszaállítását követelve. A kezdetben békésnek mondható demonstrációk és mérsékelt belpolitikai helyzet az elmúlt napokban fajultak el. Február 28. volt a mianmari tüntetések legtöbb halálos áldozattal járó napja, több mint 18 demonstrálót lőttek agyon országszerte.

 

A katonaság szombattól kezdett látványosan erőszakos módon fellépni a tüntetőkkel szemben. A közösségi hálóra feltöltött képek tanúsága szerint a katonák és a rendőrök szétverték a tömeget, a menekülési útvonalakat azonban rögtönzött barikádokkal torlaszolták el. Folyt a vér az utcákon.

 

A rendőrük vasárnap kiterjesztették az erőszakos műveleteket. A BBC beszámolója szerint egy tüntetőt a nyílt utcán lőtték le. A férfinál egy házi készítésű pajzs volt, ami azonban nem tartóztatta fel a golyókat. A kórházakban számos sérültet kezelnek.

 

Az ENSZ helyi emberjogi központja 18 megerősített halálesetről tud, és 30 sérültről, a valós számok azonban minden bizonnyal nagyobbak ennél. Jandzson városában négy tüntető haláláról számoltak be, ott a rendőrség kábítólövedékeket, könnygázt is bevetett, de éles lőszert is használtak.

 

Majdnem minden nagyobb mianmari városban vannak halálos áldozatai az egész országra kiterjedő megmozdulások elleni rendőri fellépésnek.

 

A hatóságok nem véletlenül most kezdtek el keményebben fellépni a demonstrálókkal szemben. A dolog összefüggésben lehet azzal, hogy a minamari ENSZ-megbízott a polgári kormány mellett és a katonaság ellen szólalt fel, kvázi muníciót adva az ENSZ nemzetközi nyomásának, ami sürgősebbé tette a szűnni nem akaró tiltakozáshullám mihamarabbi felszámolását.

 

Forrás: BBC.com

 

A katonaság és a rendőrség nem kíméli a sajtó munkatársait sem, több riportert őrizetbe vettek. Min Aung Hliang tábornok, a katonai junta vezetője állítása szerint a hatóságok minmális erőszakot alkalmaznak, és ellenörvként arra hivatkozik, hogy a tüntetők megöltek egy rendőrt.

 

A háziőrizetbe vette kormánytagokat, köztök Szú Kji miniszterelnököt ismeretlen helyre szállította a katonaság. A hatóságok hivatalosan hat darab, illegális adó-vevő készülék beszerzésével, a koronavírus elleni intézkedések és a katasztrófa kezelésről szóló törvények megsértésével vádolják.  Az Egyesült Államok elítélte a puccsot és nemzetközi nyomásgyakorlásra szólított fel. Kína szerint azonban Mianmar belső ügyeiről van szó.

 

A mianmari katonai puccs okairól és hátteréről alábbi cikkünkben olvashat.

 

A mianmari katonai puccs, és ami mögötte van – Körkép-háttér

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket