Nyitókép: rte.ie

 

Szászország, a cseh határ mentén fekvő keleti német tartomány 15 ezer AstraZeneca vakcinát küld Csehországnak. Az oltóanyagot hétfőn szállítják ki három határmenti cseh régió kórházaiba – közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök a CNN Prima News prágai kereskedelmi hírtelevíziónak vasárnap adott interjújában.

 

A cseh kormányfő azt mondta, hogy a vakcinaszállításban szombaton egyezett meg Michael Kretschmer száz tartományi kormányfővel. Azt nem pontosította, fizetni kell-e a cseheknek a vakcinákért.

 

 hirdetes_810x300  

Andrej Babiš kormánya az egyre súlyosbodó csehországi koronavírus-járvány megfékezése érdekében a héten segítséget kért Németországtól és Lengyelországtól, mindkét ország a kérésre pozitív választ adott.

 

Csehországban a hét végéig már több mint 650 ezer személyt oltottak be koronavírus-elleni vakcinával, mintegy 245 ezren pedig a második dózist is megkapták. Mindezek ellenére az országban bizonyos vakcinahiány van, ami hátráltatja az oltási folyamatot. Vezető cseh politikusok ezért tárgyalásokat folytatnak külföldi partnereikkel további vakcinák beszerzéséről.

 

Néhány napja jelentették be Prágában, hogy Izrael 5000 adag Moderna vakcinát ajándékoz a cseheknek, Franciaország pedig március közepéig 100 ezer Pfizer/BioNTech vakcinát ígért. A prágai sajtó nem hivatalos értesülései szerint a franciák esetében valószínűleg kölcsönről van szó.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!