Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

A szlovákiai liberális politikusok apraja nagyja szerint Igor Matovič kormányfő a Szputnyik V vakcina megvételével „túlment minden határon” és „kétségbe vonta Szlovákia külpolitikai irányultságát”. Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter pedig saját elmondása szerint ráállította a külügyminisztérium erőforrásait, hogy „intenzíven figyeljék a nyugati partnerek esetleges reakcióit”. Ezzel foglalkozó cikkünkben már írtunk róla, hogy a hazai belpolitikai retorikával ellentétben még a nyugati mainstream sajtó sem a tagállamokat hibáztatja a helyzetért, hanem éppenséggel Brüsszelt és annak lomha bürokráciáját. A Politico.eu összefoglalója erre még rátesz egy lapáttal, mikor azt írja, hogy egy német vezető politikus szerint Brüsszel vakcinastratégiája „totális szarakodás”.

 

Nem nagyon találni olyan releváns nyugati hírportált vagy lapot, amely a tagállamokat azért ostorozná, mert orosz vakcinát vásároltak a harmadik, vélhetően sokkal brutálisabb járványhullám küszöbén. Sőt, sokkal inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy Brüsszel iszonyatos körülményeskedésével maga okozta a helyzet elfajulását. A Politico.eu brüsszeli hírportál többször is rámutat vonatkozó cikkében, hogy miközben a tagállamok eredményeket követelnek, az Európai Bizottság csak a feladat nehézségeiről tud beszélni.

 

Ma már a nyugati sajtó nem is az orosz vakcináról értekezik, sokkal inkább arról, hogy egyre több tagállam az EU közös vakcinavásárlási programján kívülről szerez be oltóanyagokat. Először Magyarország, majd Szlovákia, most már Dánia és Ausztria is beállt sorba, valószínűleg Csehország is követi őket, és kedden Lengyelország is jelezte, hogy érdekli a kínai vakcina, és konkrét kapcsolatfelvételre is sor került az ügyben.

 

 hirdetes_810x300  
„Totális szarakodás”

 

A béna kacsaként viselkedő Európai Bizottság kedden ismét a tagállamok türelmét kérte, a vakcinák beszerzésének és logisztikájának nehézségeiről beszél, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy „sikeres oltási stratégiát dolgoztak ki”. Vagyis áttörésre nem nagyon számíthatunk az EU-tól. A tagállamok többsége így határozott véleményt fogalmazott meg, nem várják meg, míg elszabadul a harmadik hullám.

 

„Totális szarakodás” – jellemezte az EU vakcinabeszerzési stratégiáját a Politico szerint Olaf Scholz német pénzügyminiszter, aki nem mellékesen az egyik lehetséges új német kancellárjelölt egyben.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár a BILD német lapnak azt nyilatkozta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) túl lassú, majd beszámolt arról, hogyan fognak együttműködni Dániával és Izraellel a hatékonyabb vakcinabeszerzésről és úgynevezett második generációs oltóanyagok fejlesztéséről, amelyek hatékonyabban vehetik majd fel a harcot bármilyen jövőbeli mutációval szemben.

 

A Reuters közlése szerint a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen szintén kritikusan értékelte Brüsszel oltási programján, és kijelentette, „nem hagyatkozhatunk pusztán erre, ezért is építettük ki az együttműködést Izraellel”. Frederiksen nem is nagyon csinált titkot belőle, hogy egy EU-t megkerülő lépésről van szó.

 

Az EU kifogyott az érvekből, csak a mentegetőzés maradt

 

Kedden Stefan de Keersmaecker a Bizottság szóvivője pedig már azt nyilatkozta, hogy a tagállamoknak joga van külön vakcinabeszerzési ügyleteket kötni, ha akarnak, és ez nem ellentétes az EU oltási stratégiájával. Beszédes, hogy az EMA nem fűzött hozzá érdemben semmit a történtekhez. A nyilatkozatok szerint a Bizottság továbbra is ragaszkodik ahhoz a retorikához, hogy az általuk leszerződött 1,5 milliárd adag nem csak időben itt lesz, de nyárra az uniós felnőtt népesség 70 százalékát be is oltják majd.

 

A Bizottság sajtófőnöke, Eric Mamer azzal védekezett az újságírók kritikus kérdéseivel szemben, amelyek az elhibázott stratégiát firtatták, hogy eddig egyetlen uniós tagállam sem kérvényezte a közös uniós beszerzési programból való kilépését. Mamert később azonban biztos elő fogják még venni az ezt követő mondatáért, amelyben azt találta mondani, hogy egy 9 millió lakossal rendelkező Izrael nyilván gyorsabban be tudta oltani lakosságát mint a 450 millió felnőtt népességgel rendelkező EU. Ez ugyanis burkolt elismerése annak, hogy

 

a központi uniós vakcinabeszérzési taktika nem tudott olyan hatékony lenni, mintha hagyták volna, hogy a tagállamok maguk vagy kisebb szövetségekben vezényeljék le a folyamatot. A nagy, nemzetek feletti, Európai Egyesült Államok létjogosultságát bizonygató projekt tehát végül csak akadályozta a válság megoldását.

 

Szlovákiában eközben…

 

A fentiek ellenére a szlovákiai politikusok egy része még mindig feladatának érzi mindenáron Brüsszel hibátlanságát hangsúlyozni, és most a kamerák előtt hisztériáznak, Matovič lemondását követelve az orosz Szputnyik V vakcina miatt. Ugyanakkor érdemes megemlíteni azt is, hogy sok szlovákiai politikus mintha már most nyugaton képzelné el vagy a nyugat által látná garantáltnak karrierje további fejlődését – és ez különösen igaz a külügyminisztérium mindenkori vezető politikusaira – nem csak a mostani kormányra, hanem az előzőkre is.

 

A szlovákiai politika alakulása egyértelműen nem segít sem a járványhelyzet javításában, sem a vakcinázás gyorsabbá tételében. Sőt, a helyzet némileg árulkodóbb, ugyanis a hisztériát keltő politikusok számára a mostani káosz nyilván több politikai pontot visz el, mint hoz magával. A gond az, hogy nagyon úgy tűnik, ez őket nem is érdekli, mert már nem a járványkezelésről és nem is a választók megnyeréséről van szó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.