Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Belföld

A szlovák külügy bekérette a magyar nagykövetet Szijjártó Péter szerdai látogatása miatt

Hol a határ?

Nyitókép: mti/Balogh Zoltán

 

A szlovák külügyminisztérium csütörtökön jelezte, hogy bekérette Magyarország pozsonyi nagykövetét, miután szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Komáromban tett látogatást.

 

A szlovák külügy közlése szerint a nagykövetnek magyarázatot kellene adnia Szijjártó Péter lépéseire a szlovák állampolgárságról szóló törvénymódosítás kapcsán.

 

Ahogy arról a szlovákiai magyar sajtóban elsőként beszámoltunk, Martin Klus szlovák külügyi államtitkár február 24-én a TA3 vitaműsorában Abháziát, Kelet-Ukrajnát, a Donyec-medencét és más, hasonló háborús térségeket emlegette annak indoklásaként, hogy miért nem teszi lehetővé a szlovák állampolgársági törvény a kettős állampolgárságot a felvidéki magyarok számára is.

 

Klus Ukrajnához hasonló helyzettől fél: Ezért vonják meg a magyaroktól a kettős állampolgárságot Szlovákiában

 

Szijjártó Péter március 3-i komáromi látogatása során a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy

 

“Szeretnénk ezt a kérdést értelmesen, a kölcsönös tisztelet talaján megvitatni. Nem engedve a provokációnak. Nyilvánvalóan, a magyarokat felforgató elemekként, a magyarokat destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét. Ez elfogadhatatlan, ez egy provokáció”

 

Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét – videóval

 

Korčok: Nem engedem, hogy beleszóljanak a belső ügyeinkbe

 

Ivan Korčok, a liberális SaS külügyminisztere kijelentette, hogy

 

“Magyarországgal jószomszédi kapcsolatokat szeretnénk, de nem engedem, hogy beleszóljanak a belső ügyeinkbe”

 

Elmondása szerint Szijjártó a hétvége folyamán arra kérte őt, hogy üljenek le tárgyalni az állampolgársági törvény módosításáról.

 

“Egyértelműen elutasítottam ezt, mivel ez a mi szuverén, szlovák ügyünk, és tartózkodásra kértem, mivel ezzel kapcsolatban nálunk folyamatban van a törvényalkotási folyamat.”

 

fejtette ki a szlovák külügyi tárcavezető, majd úgy folytatta, hogy

 

“Módosítottuk a törvényt, hogy azok a polgáraink, akik legalább 5 évig külföldön élnek és más állam állampolgárságát szerzik meg, ne veszítsék el a Szlovák Köztársaság állampolgárságát. A probléma akkor merült fel, amikor Magyarország 2010 májusában elfogadott egy törvényt, amely céltudatosan etnikai alapon bővíti külföldön élő állampolgárainak számát.”

 

Mint írta, erre reagálva változtatta meg Robert Fico akkori kormánya az állampolgársági törvényt (alkotmányellenesen – a szerk. megj.) úgy, hogy aki elfogadta egy másik állam állampolgárságát, elveszítette szlovák állampolgárságát.

 

“De mi nem akarjuk elveszíteni az állampolgárainkat, akik hosszútávon világszerte élnek, akik köteléket alakítottak ki az országgal, ahol élnek – Ausztráliától, Németországon, Csehországon keresztül Amerikáig, de Magyarországot is beleértve.”

 

Korčok ezt követően megjegyezte, hogy láthatóan ez nem elég a magyar félnek és Gyimesi Györgynek (OĽaNO-s parlamenti képviselő).

 

“Nyilvánvaló, hogy az a lényeg, hogy minél több szlovákiai magyar vegyen részt a magyarországi választásokon. Tettével az említett képviselő megsérti a kormány programnyilatkozatát, és ebben az alapvető kérdésben szembemegy a koalíciós megállapodással.”

 

folytatta Korčok azzal, hogy ennek ellenére nem vette magára Gyimesi őt és Martin Klus külügyi államtitkárt érintő támadásait. A külügyi tárcavezető nehezményezte, hogy Gyimesi hungarofóbnak és antiszemitának titulálta Klust.

 

“Elhallgattam, és megpróbáltam diszkréten és diplomáciai úton rendezni az egész ügyet, Szijjártó Péterrel fenntartott jó kapcsolataim alapján is.

Tegnap azonban a koalíciós képviselő és a magyar miniszter minden határt túllépett, amikor ezt a kulcsfontosságú törvényt Komáromban megvitatták, miközben az állampolgárságról szóló törvény nem képezi kétoldalú kapcsolataink tárgyát. És Gyimesi úrnak nincs megbízatása ilyen tárgyalásokra.

Ez az a pillanat, amikor hangsúlyozni kell, hogy Szlovákia szuverén állam, és a magyar nemzeti kisebbség tagjai a mi polgáraink.”

 

Korčok kiemelte, hogy a Szlovákia és Magyarország közötti alapvető megállapodás a nemzeti kisebbségek kérdésével is foglalkozik. “E szerződés 15. cikke értelmében a Kisebbségi Vegyes Bizottság rendszeresen ülésezik, hogy foglalkozzon a kisebbségekhez tartozó személyek jogos követeléseivel, hogy megőrizzék jogaikat etnikumuk és kultúrájuk fejlesztése érdekében.”

 

“Hangsúlyozom a magyar polgártársak Szlovák Köztársaság iránti hűségében tanúsított nagy bizalmamat, ugyanakkor nagy tisztelettel fogadom az anyanyelvük iránti büszkeségüket és azt a kultúrát, amelyet a Szlovák Köztársaság és Magyarország segítségével művelnek. Külügyminiszterként azonban nem engedem, hogy beleszóljanak a belügyeinkbe, ezért kérettük be a magyar nagykövetet a Szlovák Köztársaság Külgazdasági és Külügyminisztériumához, és kértünk magyarázatot a magyar fél cselekedeteire. Ez nem a szomszédos kapcsolataink kiépítésének módja.”

 

zárta Korčok.

 

S Maďarskom chceme mať dobré susedské vzťahy, ale nedovolím zasahovať do našich vnútorných záležitostí. 🇭🇺🇸🇰

Minister…

Közzétette: Ivan Korčok – 2021. március 4., csütörtök

 

Időközben az egyik érintett, Gyimesi György (OĽaNO), a szlovák törvényhozás magyar nemzetiségű képviselője is reagált:

 

Gyimesi: Amit Korčok ebben a kormányban művel, az helytelen

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Janicsár
2021. Már. 04. 19:14

Ez az, amikor a fagyi visszanyal. A magyar kormány szinte ugyanazzal a szöveggel utasítja vissza az EU-s bírálatokat, mint amit most a szlovák külügyminiszter hablatyol (és amit régen Mečiartól, és Ficotól is hallhattunk). És lesz még rosszabb is, amikor az eljövendő magyarellenes lépésekre is ez ilyesmi lesz a válasz, meg az, amit Orbánék az EU támogatások feltételekhez kötésével kapcsolatban mondanak. A magyar kormány hálát adhatna az EU-nak, hogy ilyen feltételeket vezetne be az EU, helyette minden erejével küzd ellene. Milyen jó lesz, amikor a szlovák kormány fog szarni az EU-s, meg amerikai bírálatokra, és Orbánra fognak mutogatni (és megköszönni neki, hogy "példát" mutatott).

Attila Sz
2021. Már. 04. 19:44

Korcok külügyminiszter is minden hulyeseggel foglalkozik ezekben a gyászos időkben(az egészségügy osszeomlik,napi 120 elhunyt, vakcina nincs), de Őt most Szijjarto látogatása zavarja!? Korcok-nak kutya kötelessége lenne most Kínába, Oroszországba(USA-ba minek is menne, ott első helyen Izrael és a gazdag Arab országok vannak) repkedni és könyörögni a vakcinakert-vakcinat szerezni, hogy valahogy elkeruljuk a totális katasztrófát, de nem mert Ő egy szótfogadó korrupt agymosott Amerikai"demokratakat"balvanyozo libernyak.Istenem ezek az ilyen libernyak agymosott emberek akarják nekünk a népnek megmondani, hogy mi lesz nekünk jó és mi nem?Inkább megkoszonhette volna Szijjarto úrnak a lélegeztető gépeket amit Magyarország adott Szlovákiának! Szégyen ez az egész Szlovák kormány!Lehet, hogy Fico"korrupt-tolvaj"volt, de legalább benne volt egy fikarcnyi csibész becsület és tudta hogy mikor kellett"mely levegot venni és csak legyinteni rá és mikor kellett megkoszonni a dolgokat"!

Jaross Andor
2021. Már. 04. 23:03

Hát, ha Szlovákiában már minden összeomlik és a feje tetejére áll , akkor újra és újra be lehet vetni a legütősebb szlovák "csoda vakcinát", amelyik mindig, mindes esetben bevált: a magyar kártyát! Hiszen továbbra is ez a legmegfelelőbb eszköze a politikának a figyelem elterelésére, amelyre az ilyen kritikus helyzetben nagyon nagy szükség van. Korcok, mint külügyminiszter megbukott, vakcinák beszerzésének a terén hoppon maradt, hát elővette a magyar kártyát. 93-tól lassan már 30 év telt el, politikusok jöttek-mentek, de a lemez ugyan az, mert még mindig hálás dolog elővenni a magyar kártyát. Itt tartunk most, EU tagként, súlyos virushelyzetben, vakcina nélkül... Az EU mellesleg magasról tesz az őshonos kisebbségekre, lásd a a minority safepack elutasitása, ők már régóta a migránsokért aggódnak. A magyar kormánynak meg a legnagyobb tisztelettel javaslom, hogy gondolják át, vajon tényleg annyira jó és baráti-e a viszony Szlovákiával. Szerintem NEM. Egy barát nem igy viselkedik...

B, Gy.
2021. Már. 05. 11:39

Csak addig jo a szlovakoknak a magyar amig az tortenik amit ok akarnak es nincs ellenvetes vagyis hogyunk magunkat elnyomni.A szlovakokat egy cel vezeli eltuntetni minket.Nem vagyunk a tulajdonuk csak sajnos egy orszagban elunk veluk..Ebreszto magyarok.

Kisebbségi komplexus
2021. Már. 05. 23:20

"Külügyminiszterünk" a vezetéknevében hordozza mik is ők valójában Klussal együtt: Korcsok!

Gerembes Karcsi
2021. Már. 06. 13:41

Hát igen szlovák ha már kaptatok ingyen földet országot vigyázzatok mert vissza is lehet venni!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket