Nyitókép: mti/Balogh Zoltán

 

A szlovák külügyminisztérium csütörtökön jelezte, hogy bekérette Magyarország pozsonyi nagykövetét, miután szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Komáromban tett látogatást.

 

A szlovák külügy közlése szerint a nagykövetnek magyarázatot kellene adnia Szijjártó Péter lépéseire a szlovák állampolgárságról szóló törvénymódosítás kapcsán.

 

Ahogy arról a szlovákiai magyar sajtóban elsőként beszámoltunk, Martin Klus szlovák külügyi államtitkár február 24-én a TA3 vitaműsorában Abháziát, Kelet-Ukrajnát, a Donyec-medencét és más, hasonló háborús térségeket emlegette annak indoklásaként, hogy miért nem teszi lehetővé a szlovák állampolgársági törvény a kettős állampolgárságot a felvidéki magyarok számára is.

 

 hirdetes_400x285  

Klus Ukrajnához hasonló helyzettől fél: Ezért vonják meg a magyaroktól a kettős állampolgárságot Szlovákiában

 

Szijjártó Péter március 3-i komáromi látogatása során a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy

 

“Szeretnénk ezt a kérdést értelmesen, a kölcsönös tisztelet talaján megvitatni. Nem engedve a provokációnak. Nyilvánvalóan, a magyarokat felforgató elemekként, a magyarokat destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét. Ez elfogadhatatlan, ez egy provokáció”

 

Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét – videóval

 

Korčok: Nem engedem, hogy beleszóljanak a belső ügyeinkbe

 

Ivan Korčok, a liberális SaS külügyminisztere kijelentette, hogy

 

„Magyarországgal jószomszédi kapcsolatokat szeretnénk, de nem engedem, hogy beleszóljanak a belső ügyeinkbe”

 

Elmondása szerint Szijjártó a hétvége folyamán arra kérte őt, hogy üljenek le tárgyalni az állampolgársági törvény módosításáról.

 

„Egyértelműen elutasítottam ezt, mivel ez a mi szuverén, szlovák ügyünk, és tartózkodásra kértem, mivel ezzel kapcsolatban nálunk folyamatban van a törvényalkotási folyamat.”

 

fejtette ki a szlovák külügyi tárcavezető, majd úgy folytatta, hogy

 

„Módosítottuk a törvényt, hogy azok a polgáraink, akik legalább 5 évig külföldön élnek és más állam állampolgárságát szerzik meg, ne veszítsék el a Szlovák Köztársaság állampolgárságát. A probléma akkor merült fel, amikor Magyarország 2010 májusában elfogadott egy törvényt, amely céltudatosan etnikai alapon bővíti külföldön élő állampolgárainak számát.”

 

Mint írta, erre reagálva változtatta meg Robert Fico akkori kormánya az állampolgársági törvényt (alkotmányellenesen – a szerk. megj.) úgy, hogy aki elfogadta egy másik állam állampolgárságát, elveszítette szlovák állampolgárságát.

 

„De mi nem akarjuk elveszíteni az állampolgárainkat, akik hosszútávon világszerte élnek, akik köteléket alakítottak ki az országgal, ahol élnek – Ausztráliától, Németországon, Csehországon keresztül Amerikáig, de Magyarországot is beleértve.”

 

Korčok ezt követően megjegyezte, hogy láthatóan ez nem elég a magyar félnek és Gyimesi Györgynek (OĽaNO-s parlamenti képviselő).

 

„Nyilvánvaló, hogy az a lényeg, hogy minél több szlovákiai magyar vegyen részt a magyarországi választásokon. Tettével az említett képviselő megsérti a kormány programnyilatkozatát, és ebben az alapvető kérdésben szembemegy a koalíciós megállapodással.”

 

folytatta Korčok azzal, hogy ennek ellenére nem vette magára Gyimesi őt és Martin Klus külügyi államtitkárt érintő támadásait. A külügyi tárcavezető nehezményezte, hogy Gyimesi hungarofóbnak és antiszemitának titulálta Klust.

 

„Elhallgattam, és megpróbáltam diszkréten és diplomáciai úton rendezni az egész ügyet, Szijjártó Péterrel fenntartott jó kapcsolataim alapján is.

Tegnap azonban a koalíciós képviselő és a magyar miniszter minden határt túllépett, amikor ezt a kulcsfontosságú törvényt Komáromban megvitatták, miközben az állampolgárságról szóló törvény nem képezi kétoldalú kapcsolataink tárgyát. És Gyimesi úrnak nincs megbízatása ilyen tárgyalásokra.

Ez az a pillanat, amikor hangsúlyozni kell, hogy Szlovákia szuverén állam, és a magyar nemzeti kisebbség tagjai a mi polgáraink.”

 

Korčok kiemelte, hogy a Szlovákia és Magyarország közötti alapvető megállapodás a nemzeti kisebbségek kérdésével is foglalkozik. „E szerződés 15. cikke értelmében a Kisebbségi Vegyes Bizottság rendszeresen ülésezik, hogy foglalkozzon a kisebbségekhez tartozó személyek jogos követeléseivel, hogy megőrizzék jogaikat etnikumuk és kultúrájuk fejlesztése érdekében.”

 

„Hangsúlyozom a magyar polgártársak Szlovák Köztársaság iránti hűségében tanúsított nagy bizalmamat, ugyanakkor nagy tisztelettel fogadom az anyanyelvük iránti büszkeségüket és azt a kultúrát, amelyet a Szlovák Köztársaság és Magyarország segítségével művelnek. Külügyminiszterként azonban nem engedem, hogy beleszóljanak a belügyeinkbe, ezért kérettük be a magyar nagykövetet a Szlovák Köztársaság Külgazdasági és Külügyminisztériumához, és kértünk magyarázatot a magyar fél cselekedeteire. Ez nem a szomszédos kapcsolataink kiépítésének módja.”

 

zárta Korčok.

 

S Maďarskom chceme mať dobré susedské vzťahy, ale nedovolím zasahovať do našich vnútorných záležitostí. ????

Minister…

Közzétette: Ivan Korčok – 2021. március 4., csütörtök

 

Időközben az egyik érintett, Gyimesi György (OĽaNO), a szlovák törvényhozás magyar nemzetiségű képviselője is reagált:

 

Gyimesi: Amit Korčok ebben a kormányban művel, az helytelen

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.