Nyitókép forrása: sme.sk

 

Huszonegyezer fölé emelkedett a járványban elhunyt koronavírusos betegek száma Csehországban a csütörtök reggeli adatok szerint. Az elmúlt két napban nem csak a járványstatisztika, hanem a kórházak állapota is aggodalomra adott okot. Több egészségügyi intézet jelezte, hogy nincs több COVID-ágya, az újonnan érkező betegeket próbálják máshová irányítani, ám erre sincs mindig lehetőség. Több kórház egészségügyi válsághelyzeti ellátást hirdetett.

 

A cseh kórházakban jelenleg 8160 COVID-beteget ápolnak, de a helyzetet tovább rontja, hogy a héten rekordmagasságokba emelkedett a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma (jelenleg 1660 felett jár a számuk). A cseh egészségügy szó szerint az összeomlás szélén áll, a kórházak telítődtek, nincs elég egészségügyi ápoló, akik dolgoznak, a hónapok óta tartó hajtásban kezdenek végképp kimerülni.

 

Sorra dőlnek be a kórházak

 

A Plzeň-i és Karlovarský kerületekben a kórházak teljesen kifogytak az intenzív és a lélegeztetőgépes ágyakból, standard COVID-férőhelyekből a telítettségük 92 százalékos . A pardubicei kórház kedden elsőként a kórházak közül egészségügyi válsághelyzeti ellátást hirdetett.

 hirdetes_400x285  

 

Az egészségügyi válsághelyzeti ellátás idején a cseh törvények szerint tömegszerencsétlenségekkor alkalmazott stratégia lép érvénybe: az orvosoknak prioritást kell felállítaniuk, kit kezelnek és kit nem. Nyilván eddig is kellett hasonló döntéseket hozniuk, a különbség most az, hogy a válsághelyzet hivatalos és egy egész kerületi kórházhálózatra érvényes.

 

Ebben a kórházban az utóbbi időben napi 70 koronavírus-beteget vettek fel, ahogy a koronavírus harmadik hulláma lecsapott az országra. A járvány és a válsághelyzet már a kórház többi részlegének betegellátását is veszélyezteti.

 

Egészségügyi veszélyhelyzeti ellátást hirdetett szerdán a Mladá Boleslav-i és a Benešov-i kórház, és a cseh sajtó arra számít, hogy ezen a héten újabb kórházak teszik meg ugyanezt. Az egész közép-csehországi régióban 730 koronavírus-beteget ápolnak és mindössze 9 hely maradt az intenzív osztályokon.

 

Katasztrofális a cseh járványstatisztika

 

A cseh politikusok igyekeznek lecsillapítani az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, azt mondják, a válsághelyzeti ellátás kihirdetése csak a tények hivatalos konstatálása.

 

Közben Prágában is elkezdik az általános orvosok és más egészségügyi dolgozók kötelező mozgósítást, de nem zárják ki a medikus hallgatók berendelését sem.

 

A cseh járványstatisztika rendkívül rossz. Szerdán 15 ezernél is több új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a tesztek pozitivitási rátája kétszerese a szlovákiainak, 44 százalék. A halálos áldozatok száma eddig 21 128, az év elejétől elhunytak száma 9188. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 158,5 ezer.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!