Ida
  • HUF: 357.24
  • USD: 1.19
  • 3 °C
  • 9 °C
Külügyek

Alapjogokért Központ: a magyar kisebbség fogja megszenvedni Ukrajnában a kettős állampolgárok tisztségektől megfosztását

"Miközben a valós célpont nem a magyar kisebbség, az igazi károkat ők fogják elszenvedni"

Nyitókép forrása: borsod24.hu

 

Ukrajnában a kettős állampolgárok tisztségektől megfosztásának valódi célpontja nem a magyar kisebbség, mégis ők fogják az igazi károkat elszenvedni – mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

 

Koskovics Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Ukrajnában azt tervezik, felmérik a kettős állampolgárokat és törvényben tiltják meg, hogy fontosabb tisztségeket töltsenek be. A műsorban elhangzott: olyan eljárás is tervben van, amely betiltaná a kettős állampolgárságot. A szakértő azt mondta: Ukrajnában rengeteg a kiskirály, és ezek egymással harcolnak a befolyásért és hatalomért.

 

Úgy tűnhet, a kettős állampolgársággal kapcsolatos változtatások az oroszok elleni küzdelem miatt szükségesek, de “él a gyanúperrel”, hogy a valós ok az oligarchák elleni harc. Koskovics Zoltán szerint ezt azért nem kommunikálja az ukrán állam, mert ha valóban az oligarchikus rendszer felszámolása a fő cél, akkor “sötétben kell tartani a célpontokat”, különben az oligarchák összefognak és Volodimir Zelenszkij elnökségének “vége lesz”. Úgy véli, bár az ország hangoztatja a nyugati nyitás fontosságát, valószínűleg az ukrán politikai-gazdasági elit tisztában van azzal, hogy az ország euroatlanti integrációjának jelenleg nincs realitása, az ország nincs abban az állapotban, hogy akár az Európai Unió, akár a NATO tagja lehessen.

 

Arra a kérdésre, milyen károkat okozhat a kárpátaljai magyarságnak a tervezett változtatás, az elemző azt mondta, miközben a valós célpont nem a magyar kisebbség, az igazi károkat ők fogják elszenvedni. Hozzátette: az ukránok nem veszik figyelembe, a tervezett változtatás milyen nehézséget fog okozni a kárpátaljai, magyar származású ukrán állampolgároknak. Arra a felvetésre, hogy a tervezett változtatást azzal indokolják, a kettős állampolgárságot ne lehessen felhasználni Ukrajna gyengítésére, Koskovics Zoltán közölte: Ukrajna igen súlyos konfliktusban áll Oroszországgal, az ország területi épsége, integritása valódi veszélynek van kitéve, és az nem elítélendő, hogy ezt külön lépéssel védeni akarják.

 

A szakértő azonban nem tartja őszintének ezt a kommunikációt, mert véleménye szerint elsősorban ukrán belpolitikai harcról van szó. A 100-150 ezres magyar kisebbség nem fenyegetheti Ukrajna területi épségét – jelentette ki, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kisebbség vezetői is gyakran elmondják, nincs ilyen törekvésük.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket