Ida
  • HUF: 357.24
  • USD: 1.19
  • 3 °C
  • 9 °C
Külügyek

Ukrajna megfosztja tisztségeiktől a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokat

Nem viselhetnek állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót...

Nyitókép: unian/karpatalja.ma

 

Aláírta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 85/2021. számú rendeletet, amelyet a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) február 26-án terjesztett fel a kettős állampolgársággal kapcsolatban – írja a karpatalja.ma.

 

A hírportál szerint az Elnöki Hivatal már egy közleményt is kiadott ezzel kapcsolatban március 4-én. A határozat értelmében az országban két hónapon belül felmérik a kettős állampolgárok számát, különösen “odafigyelve” azokra, akik állami és politikai pozíciókat töltenek be.

 

A felmérés elemzését követően hat hónap áll rendelkezésre a kettős állampolgárok állami és politikai szerepvállalását tiltó tervezetek benyújtására. A tervezet szerint választási bizottsági tagok, választási megfigyelők sem lehetnek kettős állampolgársággal rendelkezők, továbbá nem kampányolhatnak helyi és országos választásokon, és politikai párt tagjai sem lehetnek.

 

Röviden: néhány hónapon belül az ukrajnai kettős állampolgárok, köztük a magyarok is,

 

nem viselhetnek állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót, továbbá nem ismerhetnek meg államtitkokat.

 

Ehhez kapcsolódva olyan eljárás kidolgozását is szorgalmaznák, amely betiltaná a kettős állampolgárság intézményét, illetve arra kötelezné a lakosokat, hogy mondjanak le nem ukrán állampolgárságukról. A tervezetet a donyecki, a luhanszki és a krími területeken az ország „területi integritásának helyreállítása után” léptetnék érvénybe.

 

Az említett tiltások mellett feltüntetésre fog kerülni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben a kettős állampolgárság ténye. A tilalmak alól pedig csak úgy lehet mentesülni, ha a személy írásban lemond a másik állampolgárságáról.

 

Az intézkedés gyakorlatilag a teljes kárpátaljai magyar kisebbség elitjét azzal fenyegeti, hogy elveszíti a pozícióit, ha nem mond le a magyar állampolgárságáról.

 

Az Elnöki Hivatal közleményének végén megjegyzi, hogy az „agresszor országon” kívül minden érintett állammal kétoldalú megállapodásra kell törekedni a kettős állampolgárság kérdéseivel kapcsolatban.

 

karpatlja.ma, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Perpetuum
2021. Már. 06. 17:50

Ez most vicc ugye?! Es az elnok nyugatbarat? Nagyobb diktator mint Kina vagy Feheroroszorszag. Es SVK tamogatja az EUhoz valo kozeledest. Tiszta szivbol kivanom MOnak hogy legyen meg hosszu ideig tokos politikusok egesz sora, akik szivukon viselik a magyar nemzet sorsat minden magyarral es addig blokkoljak ukrajnat minden teren, amig eszhez nem ternek. (Igen, hatranya van a magyarnak is UKrajnaban, ha blokkoljak az orszagot, de nyiltan masod es harmadrandu allampolgar mindenki, aki nem ukran). Oket baxxxogatjak az Oroszok, ok ugyanugy masokat. Mennyivel jobbak?

Hmmm
2021. Már. 06. 21:03

Ki milyen szemszögből nézi a dolgot. Képzeld el hogy pl. Magyarország lerohanja Szlovákiát és elfoglalja (azaz visszafoglalja) felvidéket. A parlamentben, megyékben, járásokban tevékenykedő magyarok (akik magyar nemzetiségűek és nem bevallva magyar állampolgárok is) abban a pillanatban az állam ellenségeivé vállnak (mintha most nem lennének) . Mi mást tehetne az itteni cirkusz főbohóca? És ez miatt szívna a német, lengyel, cseh, stb. kisebbség is.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket