Nyitókép: unian/karpatalja.ma

 

Aláírta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 85/2021. számú rendeletet, amelyet a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) február 26-án terjesztett fel a kettős állampolgársággal kapcsolatban – írja a karpatalja.ma.

 

A hírportál szerint az Elnöki Hivatal már egy közleményt is kiadott ezzel kapcsolatban március 4-én. A határozat értelmében az országban két hónapon belül felmérik a kettős állampolgárok számát, különösen “odafigyelve” azokra, akik állami és politikai pozíciókat töltenek be.

 

A felmérés elemzését követően hat hónap áll rendelkezésre a kettős állampolgárok állami és politikai szerepvállalását tiltó tervezetek benyújtására. A tervezet szerint választási bizottsági tagok, választási megfigyelők sem lehetnek kettős állampolgársággal rendelkezők, továbbá nem kampányolhatnak helyi és országos választásokon, és politikai párt tagjai sem lehetnek.

 hirdetes_300x300  

 

Röviden: néhány hónapon belül az ukrajnai kettős állampolgárok, köztük a magyarok is,

 

nem viselhetnek állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót, továbbá nem ismerhetnek meg államtitkokat.

 

Ehhez kapcsolódva olyan eljárás kidolgozását is szorgalmaznák, amely betiltaná a kettős állampolgárság intézményét, illetve arra kötelezné a lakosokat, hogy mondjanak le nem ukrán állampolgárságukról. A tervezetet a donyecki, a luhanszki és a krími területeken az ország „területi integritásának helyreállítása után” léptetnék érvénybe.

 

Az említett tiltások mellett feltüntetésre fog kerülni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben a kettős állampolgárság ténye. A tilalmak alól pedig csak úgy lehet mentesülni, ha a személy írásban lemond a másik állampolgárságáról.

 

Az intézkedés gyakorlatilag a teljes kárpátaljai magyar kisebbség elitjét azzal fenyegeti, hogy elveszíti a pozícióit, ha nem mond le a magyar állampolgárságáról.

 

Az Elnöki Hivatal közleményének végén megjegyzi, hogy az „agresszor országon” kívül minden érintett állammal kétoldalú megállapodásra kell törekedni a kettős állampolgárság kérdéseivel kapcsolatban.

 

karpatlja.ma, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.