Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Miközben továbbra sem történt javulás az EU enyhén szólva is lomha vakcinabeszerzési politikájában, Ursula von der Leyen bizottsági elnök kijelentette, hogy az Európai Bizottság (EB) belefáradt a bűnbak szerepébe. Rögtön ezután a vakcinagyártókat, különösen a brit-svéd AstraZenecát kezdte el támadni amiatt, mert nem halmoztak fel kellő vakcinamennyiségeket a gyártás megkezdése után.

 

Az EB álláspontja szerint az AstraZeneca nem tud elszámolni az unión kívülre eladott mennyiséggel. Az érem másik oldala, hogy a Financial Times a múlt héten még arról írt, hogy milliószámra van Astra-vakcina a nyugat-európai országokban, mert az emberek a meggondolatlan politikai kijelentések miatt, nem akarták vele beoltatni magukat.

 

Az Európai Unió kétségbeesetten próbálja felgyorsítani az oltást, de a vakcinák regisztrációja lassan halad, a gyártásuk szintén, Brüsszel így kénytelen a tagállamok kritikáit hallgatni – és ezúttal nem csak a közép-kelet-európai országok elégedetlenkedtek, hanem Franciaország és Németország is.

 

 hirdetes_300x300  

Jelenleg az EU-ban 100 felnőtt emberből 9,1 van átlagban beoltva. Az Unióból idén kilépő Nagy-Britanniában ez az arány 35 százalék, az Egyesült Államokban 27.

 

Az AstraZeneca eddig 10,7 millió adag vakcinát szállított le az EU-nak. Márciusra azt ígérte, hogy ez a mennyiség eléri a 40 milliót.

 

Németország is saját kezébe venné a dolgokat, és nagyon merészen heti 10 millió ember beoltását tervezi. Ez hatalmas (és felettébb nehezen teljesíthető) ugrást jelentene, hiszen eddig 7,1 millió adag oltást használtak csak fel a vakcinázás eddigi tíz hete alatt.

 

A héten várhatóan az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi a Johnson & Johnson (J&J) vakcináját. A Szputnyik egyelőre lóg a levegőben, a hírek szerint a J&J után a Novavax és a CureVac jön, és csak utána kerül sorra az orosz vakcina.

 

Bloomberg.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.