Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Az amerikai Johnson&Johnson gyógyszergyár már jelezte az Európai Uniónak, hogy nincs elég gyártókapacitása az EU részére második negyedévben leszállítandó 55 millió adag oltóanyag elkészítésére. Ezzel gyakorlatilag előrevetítették, hogy nem fogják tartani az eredetileg leszerződött ütemtervet. A hírt a Reuters hírügynökség szellőztette meg egy neve elhallgatását kérő bennfentesre hivatkozva, aki részt vett Brüsszel és a J&J tárgyalásain.

 

A vállalat, amelynek vakcináját ezen a héten tervezte engedélyezni az Európai Gyógyszerügynökség, elmondta az uniós tisztviselőknek, hogy hatalmas nyomás alatt van, hogy teljesítse korábbi (és nem Európát érintő) vállalásait, amelyekkel igencsak lemaradt.

 

A J&J kerek perec kimondta, hogy az 55 millió adagos mennyiséget az EU által kért június végi határidőig lehetet tartani.

 

 hirdetes_300x300  

Brüsszel erre az évre összesen 200 millió J&J vakcinát rendelt meg, a Reuters érdeklődésére a brüsszeli hivatalnokok egyelőre nem reagáltak.

 

Az EMA kedden bejelentette, hogy csütörtökön, március 11-én dönt a J&J vakcina regisztrációjáról. Az EU eddig három vakcinát engedélyezett: a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait. A Johnson&Johnson lenne a negyedik, utána a sorban a Novavax és a CureVac következik, és elvileg csak utána a Szputnyik V.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.