Nyitókép: vienna.at

 

Öt európai kormányfő levélben fordult Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsága elnöke felé, melyben EU-csúcs összehívását szorgalmazzák az „alapvető egyenlőtlenségek” miatt az EU-tagországok felé történő vakcinaelosztás kapcsán.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Andrej Babiš cseh kormányfő mellett még a szlovén, bolgár és lett miniszterelnökök is szignózták a levelet. Levelükben állítják, hogy „a gyógyszervállalatok vakcinaszállítmányai az egyes EU-tagországokba nem egyforma szempont szerint történik”.

 

„Ha ez a rendszer így folytatódna, idén nyárig óriási egyenlőtlenségek alakulnának ki a tagországok között, amelyek tovább fognak mélyülni. Egyes országok így elérnék a kollektív immunitást néhány hét alatt, miközben a többi messze lemaradna. Ezért felszólítjuk önöket, hogy kezdjenek el mielőbb tanácskozni a többi vezetővel erről a fontos tényről”

 

írják levelükben a kormányfők.

 hirdetes_810x300  

 

Kurz már pénteken élesen bírálta a vakcinaelosztást az egyes országok között. Sajtótájékoztatóján azt mondta az újságírók előtt, hogy úgy látszik, a vakcinák nem a megbeszélt kulcs, tehát a lakosok száma szerint érkeznek az országokba. Emellett azt is felvetette, hogy létezhetnek olyan titkos megegyezések néhány ország és a gyógyszergyártók között, amelyek alapján az EU-val kötött szerződéseken felül szállítanak.

 

Kurz szerint bár Ausztriának egyelőre nincs oka nehezményezni, hogy megkárosították volna, az olyan országok azonba mint Bulgária vagy Lettország jelentősen hátrányos helyzetben vannak.

 

Az osztrák kancellárral ellentétes állásponton van azonban saját egészségügyi minisztere, aki az EU-s vezetéséhez hasonlóan elutasítja a vakcinaelosztás kritikáját. Ines Stilling osztrák egészségügyi államtitkár szerint a vakcinagyártókkal „kiegyensúlyozottak és átláthatók” a tárgyalások, egyúttal szerinte mindegyik tagországnak volt lehetősége annyi adag vakcinát rendelni az egyes gyártóktól, amennyit jónak látott.

 

Andrej Babiš szombaton a Twitteren azt írta, hogy az EU-ban a vakcinák szétosztásának igazságosnak és egyenletesnek kell lennie.

 

„Míg nem oltjuk be a vírus terjedésének megállításához szükséges minimális számú embertömeget, addig a tagországok között tényleg a lakosság száma szerint kell szétosztani a mennyiségeket”

 

fogalmazott a cseh kormányfő.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.