Nyitókép forrása: bangkokpost.com

 

Szombaton legalább nyolc tüntető életét vesztette Minamarban. A katonai puccs ellen demonstrálókra a biztonsági erők éles lőszerrel tüzelnek. Azokkal sem bánnak kesztyűs kézzel, akik a letartóztatott társaik szabadon bocsátásáért vonultak utcára. Több kisebb vidéki településen is voltak katonai rajtaütések, a dacolókat a katonák a helyszínen lelőtték.

 

Beszámolók szerint az egyik rajtaütés során a katonák két személy kihurcoltak a lakásukból, majd agyba-főbe verték őket. A többi lakó a rendőrségre ment panaszkodni a brutális eljárás miatt, nem sokkal később pedig fegyverropogás hallatszódott  a településen, két személy meghalt, egy harmadik arclövést kapott, nincs túl sok esélye a túlélésre. A helyszínről az AFP egyik riportere számolt be a történtekről.

 

A mianmari katonai junta erőszakos hatalomátvétele óta (február 1.) először vádoltak meg hivatalosan sajtóorgánumot azzal, hogy „álhírek terjesztésével szándékosan társadalmi feszültségeket szít”. A vezető puccsellennes Irrawaddy hírportál után valószínűleg más kritikus hangvételt alkalmazó portálok is sorra kerülnek.

 

 hirdetes_810x300  

A minamari biztonsági erők február óra 70 emberrel végeztek, és ez csak a hivatalosan megerősített szám. Az áldozatok valószínűleg jóval többen vannak. A letartóztatott tüntetők száma legalább 2000-re tehető.

 

A puccsra azután került sor, hogy a tavaly novemberi választásokat hivatalosan is a demokratizálódási folyamat mellett elkötelezett Ang Szan Szú Kji pártja nyerte meg. Elemzők szerint a puccs hátterében a hadsereg egyik vezető tábornokának politikai ambícióit is sejteni lehet, aki nem ért el érdemi eredményt a parlamenti választásokon.

 

Körkép.sk, bangkokpost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!