Nyitókép forrása: bbc.com

 

Az Egyesült Államok új vezetése hiába próbálja felvenni a kapcsolatot Észak-Koreával, a szinte hermetikusan elzárt diktatúra egyáltalán nem reagál a hívásaikra. A Fehér Ház közlése szerint a Joe Biden elnök kormánya többféleképpen is megpróbált kapcsolatba kerülni Phenjannal, ám nem kaptak választ. Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya továbbra is igen feszült a távol-keleti diktatúra nukleáris programja miatt. A nukleáris létesítmények teljes felszámolására tett korábbi amerikai kísérletek kudarcba fulladtak. Most Biden próbálkozik meg ennek elérésével – erősen behatárolt lehetőségek között.

 

A dolgon bizonyára nem segít, hogy Biden korábban „gengszternek” nevezte Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, ahogy az sem, hogy nagy sajtófelhajtás mellett jelentették be az ország „politikai felülvizsgálatát”. Az észak-koreai állami média viszont még mindig nem ismeri el Biden elnökké választását, Phenjan pedig amellett, hogy katonai erejét fitogtatja, folyamatosan az „ellenséges politika” elhagyására szólítja fel az USA-t.

 

A két ország kapcsolata rendkívül feszültté 2017-ben, amikor Észak-Korea nagy hatótávolságú nukleáris rakétákat tesztelt le – változó sikerrel.

 

 hirdetes_400x285  

Washingtoni források szerint az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kommunikáció már 12 hónapja teljesen szünetel.  Nagyjából ekkor zárta le teljesen a határait a kommunista diktatúra, olyannyira, hogy legfontosabb szövetségesével, Kínával folytatott kereskedelme 90 százalékkal esett vissza.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!