Nyitókép: GettyImages

 

Boris Johnson brit kormányfő kedden védelmébe vette az AstraZeneca biotechnológiai vállalat koronavírus-elleni vakcináját. Mindezt azután tette, hogy az utóbbi napokban elővigyázatosságból több európai ország is leállította a vakcina használatát vérrögképződés kialakulása miatt.

 

„Ez a vakcina biztonságos és rendkívül hatékony”

 

– írta a brit The Times magazin kommentárjában.

  hirdetes_300x300   

 

Az AstraZeneca-vakcinával történő oltás leállítását ezen a héten Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország, Portugália, Szlovénia, Lettország és Svédország is bejelentette, múlt héten pedig ugyanilyen döntést hozott Hollandia, Dánia, Norvégia, Izland, Bulgária és Írország.

 

Nagy-Britanniában eddig 11 millió AstraZeneca-vakcinát használtak fel, a helyi hivatalokhoz pedig nem érkezett jelentés a vakcina súlyos mellékhatásával kapcsolatban.

 

„Továbbra is nagyon bízunk az oltási kampányban, remek látni, hogy Nagy-Britannia-szerte ilyen gyorsasággal haladunk előre”

 

– nyilatkozta Johnson az AstraZeneca-vakcinával történő oltással kapcsolatban.

 

Johnson ezzel megerősítette a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) azon kijelentését, miszerint az AstraZeneca-vakcina nem felelős a vérrögképződések kialakulásáért.

 

A brit miniszterelnök szerint az MHRA az egyik legszigorúbb és legtapasztaltabb szabályozó hatóság a világon. Johnson azt is hozzátette, hogy az AstraZeneca-vakcinával történő oltás nemcsak a kórházi ellátásra szoruló páciensek számát csökkenti, de a betegség nehéz lefolyását is enyhíti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.