nyitókép forrása: kmweg.de

 

A Hidegháború vége óta nem került annyi fegyver- és hadiipari termék eladásra mint napjainkban – derül ki a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (a továbbiakban SIPRI) legújabb jelentéséből. Az Intézet örömét fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt években a fegyvereladások mértéke – hacsak minimálisan is, de – világszerte mintegy 0,5 százalékkal csökkent. Növekvő aggodalomra ad azonban okot az a tény, hogy a pacifistának számító Németország eközben komoly üzleteket köt a Közel-Kelet térségében és Délkelet-Ázsiában.

 

Az Európa gazdasági motorjának számító Német Szövetségi Köztársaság által nyélbe ütött fegyverüzletek mértéke a Szaúd-Arábia ellen bevezett 2018-as fegyverembargó ellenére is meredeken növekszik. Az elmúlt öt évben különböző német hadiipari cégek a 2010-2015-ös időszakhoz képest mintegy 21 százalékos növekedést értek el. Ezáltal a német fegyverszállítmányok aránya a világban történt fegyvereladások egészére vetítve 4,5 százalékról 5,5 százalékra nőtt.

 

Németország ma az USA, Kína és Oroszország után a legnagyobb fegyverexportőr a világon. A legjelentősebb felvevőpiacot Dél-Korea, Algéria és Egyiptom adja – ezen országokban magas a kereslet a német haditengerészeti termékek (hadihajók, tengeralattjárók) iránt.

 hirdetes_810x300  

 

A SIPRI szerint jelenleg beláthatatlanok a koronajárvány hosszútávú hatásai a fegyverkereskedelemre. Beszédes viszont, hogy egyes országok épp 2020-ban kötöttek nagy volumenű üzleteket. Ide tartozik egyébként a Magyar Honvédség 2020 augusztusában bejelentett Lynx („hiúz”) lövészpáncélos beszerzése is.

 

A Greenpeace eközben éles hangon bírálta Németországot, kiemelve, hogy a szövetségi kormány nem vállalhat nemzetközi felelősséget, amíg német fegyverek kerülnek válságövezetekbe. Alexander Lurz nyilatkozata szerint mindennemű eladást le kell állítani, ami korrupt politikusok és hadurak érdekeit szolgálja a civil lakosság kárára.

 

de.euronews.com/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.