Nyitókép forrása: dw.com

 

A rendeletek érthetetlenségére hivatkozva Franciaországban törölték a 16 megyére (köztük Párizsra is) péntektől érvényes szigorított lockdown egyes korlátozásait. Többek között a lakhelyelhagyáshoz szükséges igazolási kötelezettséget. Az egy hónapos zárlat mégsem lesz annyira szigorú.

 

A lakhely elhagyásának feltételei tehát puhultak, így már csak a megyék közötti átjárásra vonatkoznak szigorúbb szabályok. A politikusok természetesen üdvözlik a változást. Főleg azért, mert a Le Monde francia lap szerint a lakosság inkább zavart, ha nem egyenesen dühös volt az intézkedések hallatán. Az eredeti verzió szerint igazolás ellenében el lehet hagyni időkorlát nélkül a lakhelyet, de csak 10 kilométeres körzetben.

 

A francia kormányfő, Jean Castex végül szombat este visszavonta az igazolási feltételt, mert az űrlap érthetetlen volt a hétköznapi emberek számára, az elemzők pedig a bürokrácia termékének nevezték a dokumentumot. Nem csoda. A kétoldalas nyomtatványon 15 potenciális indoklás közül kellett választani, hogy mi miatt akarják elhagyni az otthonukat, ráadásul voltak kivételek, amelyek 10 helyett 30 kilométeres távolságot is engedélyeztek.

 

 hirdetes_400x285  

Eredetileg az érintett 16 francia megyében 110 ezer kiskereskedelmi egységnek is be kellett volna zárni egy hónapra. Végső számuk vasárnap este már a 90 ezret sem éri el, mert a „létszükségleti cikkeket áruló üzletek” listájára felkerülhettek a könyvesboltok, a zenei termékeket árusító üzletek, a fodrászatok, a virágboltok, barkácsboltok, cipészek, csokoládéboltok. Mindezt arra hivatkozva, hogy „az emberek mentális állapotának megőrzését” is biztosítsa a francia kormány.

 

Az egyre üresebb francia járványkezelések hátterében a szakértők ugyanazt sejtik, mint minden másik országban is: a választók már nem tűrnek el újabb totális lezárásokat, és – ami sokkal rosszabb – már nem is tartanák be a szigorú szabályokat.

 

Körkép.sk, france24.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.