A brüsszeli terrortámadás áldozatai keresetet nyújtottak be a belga állam ellen - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A brüsszeli terrortámadás áldozatai keresetet nyújtottak be a belga állam ellen

A merényletsorozat elkövetőinek perét szeptember elején tárgyalják

Nyitókép forrása: fox59.com

 

A 2016 március 22-én elkövetett brüsszeli terrortámadás 19 áldozata keresetet nyújtott be a belga állam ellen arra hivatkozva, hogy Belgium nem adott nekik kellő segítséget történtek után – írta hétfőn a BrusselsTimes helyi napilap.

 

“Azzal vádoljuk az államot, hogy nem adott megfelelő iránymutatást, jogi támogatást” – nyilatkozta Nic Reynaert az áldozatokat képviselő ügyvéd, aki maga is jelen volt a támadások elkövetésekor. Reynaert keresetét hétfőn, öt évvel a merénylet után kezdi tárgyalni a belga elsőfokú bíróság, április közepén illetve május elején a többi áldozat ügyét vizsgálják ki. Reynard elmondta, hogy a metrókocsiban éppen a merénylet elkövetője mellett ült, amikor a pokolgép felrobbant.

 

Hozzáfűzte, hogy a történtek emléke még mindig kísértik, fizikai és lelki megpróbáltatásokon megy keresztül. “Meg vagyok győződve arról, hogy megnyerem a pert. A többi áldozatnak segítséget nyújtok, mert ha a közeljövőben ismét terrortámadások történnek, akkor az emberek újra ebben a helyzetben találják magukat, és ezt szeretném elkerülni” – tette hozzá.

 

SJE Nyílt nap

2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak – köztük a három elkövető -, 340-en megsebesültek, köztük két magyar.

 

Ugyanez a hálózat csapott le egy évvel korábban Párizsban, a Bataclan koncertteremben, amely következtében 130 ember vesztette életét. Az akciók elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. A terrortámadásokról hétfőn Fülöp belga király, Matilda királyné és a belga miniszterelnök Alexander de Croo részvételével tartottak megemlékezést.

 

A királyi pár és a kormányfő a megemlékezés keretében találkozott az áldozatokkal és azok hozzátartozóival. A merényletek színhelyén koszorúkat helyeztek el, az áldozatok emléktáblája elött, egy perces néha csenddel rótták le tiszteletüket. A belga igazságügyi kamara január elején 10 személyt utalt esküdtbíróság elé a brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban, köztük a 2015-ös párizsi merénylet egyetlen életben maradt elkövetőjét Szalah Abdeszlámot is.

 

Abdeszlámot 2016 március 18-án vették őrizetbe Belgiumban, feltételezhetően letartóztatása ösztönözte a brüsszeli terrorista sejt tagjait, hogy pár nappal később véghezvigyék a merényletet. Abdeszlám és bűntársai perét szeptember elején tárgyalják.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket