nyitókép: AFP/STR

 

Szombaton több mint 114 embert öltek Mianmarban a hadsereg és a biztonsági erők fegyveresei. Az ENSZ az országban dúló tüntetéssorozat eddigi legvéresebb napjáról beszél.

 

A „The Irrawady” újság beszámolója szerin a halottak közt három 7, 10 és egy 13 éves gyermek is van. Mianmarban azután került sor újabb véres összecsapásokra, hogy a hadsereg megtartotta a szokásos évi katonai díszfelvonulását a „Fegyveres Erők Emléknapja” alkalmából.

 

Hírügynökségi jelentések szerint szerte az országban, többek Yangon-ban, Mandalay tartományban, valamint a déli Bago-ban a tiltakozások erőszakba csaptak át. A katonák éles lőszerrel és célzott fejlövésekkel válaszoltak.

 hirdetes_300x300  

 

Az ENSZ szóvivője, Farhan Haq kiemelte, hogy a béke biztosítása és az emberek védelme minden hadsereg feladata, de a mianmari hadsereg saját polgárai ellen fordult. Nőket, gyerekeket és a fiatalokat öltek meg. Haq a letartóztatottak szabadon bocsátását követeli, ideértve U Win Myint elnököt és Aung Szan Szú Csí államtanácsost is.

 

Közben az Orosz Föderáció hadügyminiszter-helyettese, Alexander Fomin Mianmarba látogatott, hogy a hadiszemlét megtekintse. Ezt követően a hadsereg parancsnokával Min Aung Hlainggal tanácskozott. Hlaing Mianmar „igaz barátjának” nevezte Oroszországot. Mindkét állam célja a katonai együtműködés elmélyítése.

 

hu.euronews.com, krone.at, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!